Vezi VIDEO
Doi maramureseni, sot si sotie, au fost tepuiti de o firma din Baia Mare la care au apelat pentru a merge la munca in strainatate. Acestora li s-a promis ca vor lucra in Germania, insa societatea nu si-a respectat partea de intelegere, astfel incat cuplul s-a ales si fara joburi, si cu banii dati pentru intermedierea plecarii peste granita. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures le atrag atentia cetatenilor sa fie atenti in momentul in care isi pun semnatura pe un contract, deoarece in judet doar trei societati sunt autorizate sa asigure medierea pentru plecarea la munca in alte tari.
Comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures au inregistrat recent o sesizare din partea unui cuplu de maramureseni, care au reclamat ca au achitat 400 de lei pentru a fi dusi la munca in strainatate. Ulterior, operatorul economic din Baia Mare nu si-a mai respectat angajamentul. Firma a primit dispozitie sa restituie suma sotilor dusi de nas, insa pentru ca nu a facut acest lucru, a fost amendata cu 2.000 de lei.
“Doua persoane, sot si sotie, au dorit sa mearga la munca in strainatate. Nu li s-a intermediat acel contract de munca si persoanele respective au cerut restituirea sumei. E vorba de 400 de lei. Noi am fost la operator si i-am dispus sa restiuie suma respectiva. Operatorul economic a fost amendat cu 2.000 de lei”, a aratat comisarul-sef al CJPC Maramures, Olivia Ardelean.
Oficialii ITM Maramures atrag atentia ca aceste situatii apar deoarece oamenii nu sunt atenti in momentul in care semneaza contractele. Cei care vor sa plece la munca in strainatate trebuie sa incheie un contract de mediere, orice document de alta natura fiind ilegal.
“Rog toate persoanele ca inainte de a incheia sau de a da bani unor agenti economici sa fie atenti la ce contracte li se pun in fata, pentru ca de multe ori semneaza contracte de alta natura”, a afirmat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
La ora actuala, in Maramures exista doar trei societati care sunt autorizate sa incheie contracte de mediere, numele acestora regasindu-se pe site-ul ITM. Documentul de mediere trebuie sa includa tara in care se incheie contractul, numele angajatorului, felul si durata muncii, timpul de odihna, dar si moneda in care sunt platiti. Oficialul ITM Maramures a mai aratat ca la sediul institutiei nu s-au inregistrat, in acest an, reclamatii referitoare la inselaciuni legate de plecarea la munca in strainatate, insa anul trecut au fost semnalate mai multe cazuri.
Sursa: Camelia Tocaci