Desemnarea datei de 18 octombrie ca „zi europeana de lupta impotriva traficului de persoane” este un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in anul 2007 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane, urmarindu-se cresterea gradului de constientizare a populatiei asupra acestui fenomen.
Traficul de persoane este considerat una dintre infractiunile penale cele mai grave la nivel mondial. Acesta reprezinta o incalcare a drepturilor omului si o atingere adusa demnitatii si integritatii fiintei umane, ce poate sa conduca la o situatie de sclavie pentru victime.
In Romania, in contextul stabilit de Constitutie, principalul instrument de politica penala in materia traficului de persoane il constituie Legea 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane. „Traficul de persoane inseamna recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate, profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa, prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani sau de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane – se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi” (art. 210 C.P.)
Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) este institutia publica cu atributii de coordonare, evaluare si monitorizare la nivel national a aplicarii politicilor in domeniul traficului de persoane. Datele centralizate de Agentie privind situatia victimelor traficului de persoane in 2013 prezinta o cifra de 896 de persoane identificate, din care 419 au fost traficate in anul de referinta.
Distribuția pe gen a victimelor traficate in anul 2013 arata ca 77% din acestea sunt de gen feminin si 33% sunt de gen masculin. Distribuția pe criteriul varstei arata ca 52% din victime erau majore la intrarea in trafic.
Aproximativ 54% din victime au fost recrutate de catre o cunostința sau un prieten. Recrutarea s-a facut in procent de 94% in mod direct, fara intermediari. Cele mai multe victime au fost atrase prin intermediul promisiunilor unui loc de munca in strainatate.
In continuare cele mai multe victime au fost traficate pentru a fi exploatate sexual, aproximativ 66%, cu 8% mai mult ca anul trecut, in timp ce 24% au fost exploatate prin munca in diverse sectoare economice. Au fost inregistrate victime exploatate prin obligarea la cersetorie, reprezentari pornografice sau prin obligarea la comiterea de furturi, insa ponderea acestora a fost de 6%.
6 PASI PENTRU A NU DEVENI O VICTIMA A TRAFICULUI DE PERSOANE
Pasul 1. Ti s-a facut o propunere? NU FI NAIV, VERIFICA IN DETALIU ORICE OFERTA PRIMITA!
Pasul 2. Te-ai hotarat sa pleci? LASA CAT MAI MULTE INFORMATII FAMILIEI!
Pasul 3. Ti s-a oferit sprijin la plecare? NU DA NIMANUI ACTELE DE IDENTITATE!
Pasul 4. Esti deja in pericol? CERE AJUTORUL ORICAREI PERSOANE CU CARE INTRI IN CONTACT!
Pasul 5. Cum iti dai seama ca o persoana este victima a traficului de fiinte umane? NU IGNORA PROBLEMELE CELOR DIN JUR!
Pasul 6. Cui te poti adresa pentru a ajuta o victima a traficului de persoane? Politiei, Misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate, Liniei Telverde 0 800 800 678, Organizatiilor neguvernamentale.
Pentru a marca aceasta zi, politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul I.P.J. Maramures se vor intalni astazi, cu incepere de la ora 13.00, cu elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” din municipiul Baia Mare.
In incinta unitatii de invatamant politistii vor prezenta date si informatii referitoare la acest fenomen infractional, in scopul prevenirii victimizarii elevilor.
Sursa: IPJ Maramures