Guvernul a venit cu o nouă modificare care obligă toţi angajatorii din România să modifice toate contractele de muncă începînd de la 1 ianuarie 2018 pentru transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Mai mult, pînă în 20 decembrie 2017, toţi angajatorii sînt obligaţi să iniţieze negocieri colective pentru a pune în aplicare OUG 79/2017 prin care sînt transferate contribuţiile sociale de la angajator la salariat.
Conform noilor modificări, în ce priveşte iniţierea negocierii colective, în cadrul companiilor în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal.
În celelalte unităţi este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.
Aceste obligaţii sînt introduse prin derogare de la Legea dialogului social, iar mai jos puteţi observa schimbările şi obligaţiile noi introduse în Monitorul Oficial OUG nr. 82/2017:
Art. VII. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 129, alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.
(3) în aplicarea prevederilor alin. (1) – (2) şi prin derogare de la prevederile art 135, alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ, afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.
(4) în aplicarea prevederilor alin. (1) – (2) şi prin derogare de la prevederile art. 135, alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor.
Toate aceste reguli vor trebui aplicate pînă în 20 decembrie 2017.
Obligaţia de a iniţia negocierea colectivă o au INCLUSIV angajatorii care, în mod normal nu au această obligaţie, avînd mai puţin de 21 de angajaţi, şi angajatorii care au contracte colective de muncă în vigoare şi cei care au iniţiat negocierea iar din diverse motive nu au încheiat contracte colective, chiar dacă au programată o nouă iniţiere colectivă după o anumită perioadă
Nerespectarea acestor prevederi aduce amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei .