Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care se permite alesilor locali sa opteze in termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc sa faca parte, fara a-si pierde functiile obtinute in alegeri, a fost publicata, azi, 2 septembrie, in Monitorul Oficial. Ordonanta a fost adoptata in sedinta de saptamana trecuta a Executivului.
In expunerea de motive a actului normativ se arata ca legislatia actuala genereaza disfunctionalitati in sensul in care nu ofera solutii legale pentru „rupturile politice” aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale. De asemenea, se are in vedere remedierea „efectelor negative (…) asupra continuitatii si stabilitatii activitatii autoritatilor locale”, care pericliteaza „satisfacerea nevoilor colectivitatilor locale”.
„Tinand cont de faptul ca autoritatile administratiei publice locale se confrunta cu blocaje privind indeplinirea conditiilor legale necesare validarii deciziilor care sa asigure stabilitate politica ca urmare a reorganizarii unor partide politice, aliante politice sau aliante electorale, dupa caz, se impune armonizarea legislatiei specifice acestor categorii de alesi”, se mai arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare, „primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor”.
Conform ordonantei, optiunea alesului local trebuie sa fie insotita de acceptarea acestuia de catre partidul sau organizatia minoritatii nationale din care vrea sa faca parte. In termen de zece zile de la expirarea termenului prevazut, situatia centralizata a alesilor locali va fi transmisa prefectilor.
Totodata, in termenul legal de 45 de zile, candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali sau judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante in ordinea in care sunt inscrisi in liste, cu conditia confirmarii in forma scrisa emise de catre conducerea judeteana a partidului caruia ii apartin.
Sursa: Agerpres