Mai sunt cam cinci săptămâni până la alegerile locale și europarlamentare, suntem într-un fel de precampanie, o mascaradă de fapt, pentru că doar campanie electorală se face peste tot, în presă, pe stradă, în instituții, la orice eveniment, dar, din păcate, inclusiv în biserici.
Specific alegerilor locale, candidații au început să se atace, răfuielile politice au loc în crâșme, pe stradă, în târguri și piețe, aluziile legate de familie, etnie, profesie, studii, religie, infidelități conjugale sunt la ordinea zilei. Să sperăm că în campania adevărată vom avea spectacol pe cinste, vom râde și ne vom distra pe săturate.
Nu avem altă variantă, ar fi păcat să ne înecăm în amarul înfrângerii candidaților pe care îi susținem pentru că, mai evident ca niciodată în cele trei decenii de libertate parcurse, absolut toți sunt la fel. Posibilele mici diferențe existente se uniformizează îndată ce se validează mandatele aleșilor.
Cu părere de rău trebuie să remarc faptul că în Maramureș religia și-a făcut apariția în mesajele electorale, depășind grosolan discreția acceptabilă cu care ne-am obișnuit de-a lungul timpului. Nu am crezut însă că moralitatea și corectitudinea politică pot să decadă în asemenea hal, să se facă praf și pulbere, pur și simplu să nu mai conteze, din dorința bolnavă de a lua voturi mai multe decât adversarii și a pune astfel mâna pe ciolanul puterii.
Să mergem la fapte concrete. N-a trecut multă vreme de când Ionel Ovidiu Bogdan, candidatul PNL la primăria municipiului Baia Mare scria: „Binele și biruința izvorăsc din credința în Dumnezeu și iubirea de oameni. Acesta este și crezul meu. În Duminica Sfintei Cruci am primit o susținere specială în misiunea pe care mi-am asumat-o pentru Baia Mare, pentru care sunt extrem de recunoscător: binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului”.
Pe bună dreptate mulți s-au întrebat în ce constă „susținerea specială” pe care candidatul o primește din partea preasfințitului, motiv pentru care îi este „extrem de recunoscător”. Să fie numai acea „binecuvântare” de care s-a tot vorbit, sau e vorba și de altceva?
În urma nedumeririlor apărute în presa locală, Episcopia a dat un comunicat în care îl „dojenește” părintește pe Bogdan pentru că s-a lăudat cu binecuvântarea și susținerea specială, de parcă ar fi urmărit altceva, nicidecum să afle cât mai repede și cât mai mulți mânuitori de ștampilă că el este alesul, pupila, simpatia și pariul preasfințitului. Că altceva nu se putea înțelege din textul respectiv.
Naivi și creduli, chiar am crezut că a fost doar un accident care sigur nu se va repeta, suspușii Episcopiei au înțeles că au greșit și de aici încolo, cel puțin în campania electorală, vor sufla și în cădelnița cu tămâie stinsă când văd câte un politician prin preajmă.
Mare greșeală. Peste câteva zile îl vedem din nou pe Ionel înconjurat de fețe bisericești, alături de soție, răspopitul Bogdănel (noul său scutier) și deputatul Bota la o biserică de lemn, motivația fiind că și-a adus aminte că aici s-a cununat religios în urmă cu vreo șapte ani. Sincer, înțeleg că te pot bântui amintiri de acest gen, e normal, uneori te copleșesc, dar atunci de ce nu s-a dus discret, doar cu scumpa lui soție, să retrăiască înălțătorul moment, de ce a apelat la alaiul politic? Simplu, doar asta la interesat, să fie văzut la fața locului și apoi pe Facebook de viitorii votanți.
Mergem mai departe. Vineri, tot la Catedrala Episcopală, „în prezența unui public copleșitor de numeros (!!!), ca într-o zi de duminică” s-a desfășurat dialogul jurnalistului Mihai Morar cu PS Iustin Sigheteanul, în cadrul podcast-ului realizat de acesta. Foarte interesant, în tot publicul acela „copleșitor de numeros” n-au fost decât reprezentanți ai bisericii și aproape tot pe atâția liberali de-ai lui Ionel. Curioșii neliberali, siguri credincioși adevărați, au stat pe scări, în picioare, sala fiind plină cu politicieni așezați în primul rând.
Să-l lăsăm pe Ionel să se autoacuze: „Sunt onorat pentru parteneriatul care a făcut posibil acest moment care va rămâne în memoria și în sufletul nostru: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului; Consiliul Judeţean Maramureş și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș”, scrie candidatul.
Să-l întrebăm noi: Consiliul Județean și OMD, conduse de tine, sunt pe persoană fizică? Dacă tot ai plătit manifestarea din banii tuturor maramureșenilor, cu aprobarea consilierilor, nu era normal să fie invitați și ei? Crezi cumva că numai membri ai PNL trăiesc în acest județ? Și dacă ai fi achitat „consumația” din banii tăi și a înaltelor fețe liberale, nu aveai voie să faci asta. Ca să o spunem pe șleau, comportamentul tău de jupân, stăpân pe banii publici are un puternic iz de mârlănie politică, niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva în acest județ.
Sâmbătă, în aceeași locație, a avut loc concertul Corului Madrigal la care Ionel Bogdan a fost din nou vioara întâi. Normal, din moment ce tot el, prin aceiași mari perdanți, Consiliul Județean și făcătura OMD, au sponsorizat evenimentul. În dreapta candidatului, mereu același preasfințit. „Înălțător!”, scrie risipitorul de bani publici pentru campania sa electorală, după care adaugă: „Nu am susținut un discurs la final pentru că evenimentul în sine a fost cel mai puternic mesaj (…) În Baia Mare avem clădiri de cultură (!!!), dar, din păcate, nu avem spații adecvate pentru organizarea unor astfel de evenimente. Acest lucru trebuie să se schimbe. Baia Mare trebuie să aibă o filarmonică, dar și săli amenajate corespunzător pentru concerte”. Asta așa, ca să știți că se afla în campanie electorală. Înălțătoare!
Nu, nu din cauza asta nu și-a ținut discursul pregătit dinainte. A apărut altceva, pentru care nu era pregătit. În momentul în care s-a ridicat să meargă la microfon, publicul a reacționat imediat nemulțumit că și în acest eveniment deosebit se amestecă politicul. La murmurul și vociferările săli, siguranța l-a părăsit brusc și a renunțat la impietatea pe care și-a trecut-o în program.
Poate că și-a dat seama, în sfârșit, și PS Iustin că nu procedează bine deloc punând la dispoziția politicului sfântul așezământ ce se ridică prin eforturile tuturor cetățenilor județului. Iar să-l transformi în sediu de campanie electorală al unui partid și al candidatului său, e chiar blasfemie…