Coasta de Fildes, tara in care nu au fost semnalate inca imbolnaviri de Ebola, a anuntat luni deschiderea de coridoare umanitare cu Guineea si Liberia, mentinand in acelasi timp inchise granitele cu aceste doua tari extrem de afectate de epidemia de Ebola din Africa de vest.
Consiliul National de Securitate a decis mentinerea frontierelor inchise cu Liberia si Guineea, precum si deschiderea de coridoare umanitare, economice si sanitare catre aceste tari respectand deciziile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a precizat un comunicat citit la postul public de televiziune din Coasta de Fildes.
Pe 22 august, Abidjan-ul a decis sa inchida oficial frontierele terestre cu Liberia si Guineea in fata aparitiei de noi focare si a reactivarii febrei hemoragice. Decizia se inscria in cadrul strict al masurilor preventive de protejare a intregii populatii, incluzand strainii, care traiesc pe teritoriul Coastei de Fildes, a explicat guvernul citat de AFP.
OMS se opune inchiderii frontierelor, deoarece slabeste tara afectata de epidemie atat economic, cat si din punct de vedere sanitar, convoaiele cu ajutoare care ii sunt destinate, in mod special, fiind impiedicate sa ajunga la destinatie, mai noteaza AFP.
Virusul Ebola, impotriva caruia nu exista deocamdata niciun tratament sau vaccin omologat, a dus din luna martie pana in prezent la decesul a 1552 de persoane: 694 in Liberia, 430 in Guineea, 422 in Sierra Leone si sase in Nigeria. Potrivit ultimului bilant, din 26 august, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), s-ar putea ajunge pana la 20.000 de cazuri.
Un focar de Ebola afecteaza din luna august si Republica Democrata Congo, iar saptamana trecuta a fost inregistrat un prim caz al acestei maladii in Senegal.
Sursa: Mediafax