Vezi VIDEO
Primarii maramureseni au fost atentionati ca trebuie sa-si actualizeze contractele cu serviciile de ecarisaj. Oficialii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) au semnalat ca mai putin de un sfert din primariile din judet detin in acest moment contracte active cu unitatile specializate in colectarea deseurilor de origine animala.
Inspectorii sanitar-veterinari maramureseni au atras atentia in repetate randuri, autoritatilor locale ca trebuie sa aiba incheiate contracte cu firme specializate in derularea serviciilor de ecarisaj. In ciuda tuturor avertismentelor, reprezentantii primariilor nu s-au conformat, astfel ca in acest moment in majoritatea localitatilor din judet nu exista pus la punct acest aspect.
„Din totalul de 76 de UAT-uri avem un numar de 14 primarii care au contracte active si 16 expirate. Avand in vedere ca cele 16 sunt expirate nu va ramane decat sa actualizati practic discutia cu unitatile de ecarisare si sa vi le reactivati pentru ca e mult mai simplu”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Oficialii DSVSA au mai explicat ca, odata incheiate aceste contracte, in caz de calamitati sau epizootii, proprietarii animalelor moarte pot fi despagubiti. In plus, incheierea unor astfel de contracte se impune, deoarece exista riscul sa apara diferite focare ce ar putea duce la mortalitate in randul animalelor. Asta in conditiile in care anul trecut, in tara au fost semnalate mai multe focare de boala limbii albastre.
„Va rugam, in continuare, sa incercati ca in cursul anului 2015, avand in vedere ca e un alt an, un alt buget, pentru ca vedeti si din punct de evedere epizootic anul acesta va fi unul in care noi, serviciile veterinare din Maramures, ne asteptam la orice. Stiti foarte bine evolutia din toamna anului trecut a focarelor de bluetongue si atunci in caz de mortalitate sa fim pregatiti ca fiecare primarie sa acceseze partea aceasta de ecarisare”, a adaugat Vasile Pop.
La nivel national exista doar doua firme specializate in colectarea deseurilor de origine animala, respectiv una din Dej si una din Suceava.
Sursa: Camelia Tocaci