Vezi VIDEO
Oficial, astazi, 20 martie, am scapat de iarna. Pe 20 martie, la ora 18:57, are loc echinoctiul de primavara, care marcheaza inceputul primaverii astronomice in emisfera nordica, respectiv al toamnei in emisfera sudica. La momentul echinoctiului Soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece din emisfera australa in cea boreala, printr-un punct denumit punct vernal. La trecerea Soarelui prin acest punct ziua este egala cu noaptea.
Incepand de astazi, zilelor vor fi mai mari ca si noptile. Perioada de crestere a zilei continua pana la solstitiul de vara din luna iunie.
„In aceasta zi incepe primavara astronomica in emisfera nordica, respectiv toamna in emisfera sudica. Ziua este astazi egala cu noaptea, de asemenea, este unul dintre putinele momente cand soarele rasare exact la est si apune exact la vest, lucru care se intampla doar la echinoctiul de primavara si la cel de toamna”, a declarat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Pentru majoritatea baimarenilor acest moment al anului a trecut neobservat. Daca unii nu stiau despre echinoctiu, altii au marturisit ca erau convinsi ca acesta are loc pe 21 martie, asa cum a avut loc in alti ani. Insa pozitia planetei in raport cu soarele nu este identica de la un an la altul. Aceste iregularitati ale miscarilor planetei explica schimbarea datei echinoctiului.
„Ce eveniment este astazi? Nu stiu… Spuneti ca e echinoctiu de primavara? Dar asta nu e pe 21 martie? S-a modificat?”, a intrebat contrariat un baimarean.
„Eu stiam ca echinoctiul e pe 21 martie. Stiu ca in aceasta data ziua e egala cu noaptea si incepe primavara, dar nu stiam ca e astazi”, a declarat o alta baimareanca.
Seful Planetariul Baia Mare a explicat schimbarea datei echinoctiului, care scade, de la un deceniu la altul.
„Este interesant faptul ca la inceputul secolului al XX-lea echinoctiile erau, aproape toate in data de 21 martie. Pe masura ce ne-am apropiat de zilele noastre am coborat incet-incet spre 20 martie. Anul viitor vom avea echinoctiul din nou pe 21 martie, iar apoi, pentru o lunga perioada, evenimentul acesta va avea loc pe 20 martie, ba chiar pe 19 martie in anul 2052. Spre sfarsitul acestui secol, in jurul anului 2100, majoritatea echinoctiilor vor fi in jurul datei de 19 martie”, a explicat Ovidiu Ignat.
Dupa echinoctiu urmeaza un moment la fel de important, trecerea la ora oficiala de vara. Aceasta va avea loc in ultima duminica a lunii martie, atunci cand ceasurile vor fi date cu o ora inainte.
Sursa: Tania Purcaru