Experți în domeniul agro-alimentar din regiunile partenere ale proiectului FoodChains 4 Europe (FC4EU), implementat în prezent de Consiliul Județean Maramureș în calitate de partener, se vor întâlni la Bologna (Italia), pentru cea de-a 5-a și ultima evaluare de tip Peer Review (inter pares) din cadrul proiectului, cu scopul de a evalua lanțurile alimentare din regiunea Emilia-Romagna și de a face recomandări privind ambalarea produselor alimentare de înaltă calitate, cu accent pe durabilitate.
Consiliul Județean Maramureș este coordonator al evaluării lanțului alimentar din regiunea Emilia-Romagna și va participa la această activitate cu reprezentanți ai echipei de proiect, care au experiență în organizarea evaluării Peer Review a Județului Maramureș, -în urma acțiunii desfășurate în perioada 5-8 noiembrie 2018-, precum și cu 2 cadre didactice universitare cu expertiză în domeniul cercetării și inovării privind ambalajele produselor alimentare, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar ”Nord” Baia Mare, Facultatea de Științe, Departamentul de Chimie – Biologie.
Proiectul ”FoodChains 4 Europe – FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa)” este implementat de Consiliul Județean Maramureș în perioada 2017-2021, fiind finanțat prin Programul Interreg Europe cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/ Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie):
https://www.interregeurope.eu/foodchains4eu/
Obiectivele evaluării inter pares din Emilia-Romagna, din perioada 12-15 februarie 2019, se referă la:
– identificarea celor mai potrivite și eficiente modalități de stimulare a colaborării pe plan local între instituții de cercetare, companii producătoare de ambalaje și firme din sectorul alimentar;
– promovarea inovării în acest domeniu pentru a dezvolta noi tipuri de ambalaje eficiente și durabile, care să contribuie la obținerea și menținerea unor alimente de înaltă calitate.
Participanții la evaluarea Peer Review vor fi familiarizați cu principalele caracteristici ale cadrului regional privind ambalarea produselor alimentare locale, prin prezentările și discuțiile din cadrul Seminarului „Ambalarea produselor alimentare din Emilia-Romagna: perspective de inovare și sustenabilitate”, care va avea loc la Bologna, pe 12 februarie 2019, precum și prin vizite la diferite companii din domeniul industriei alimentare din regiune.
De asemenea, în cadrul proiectului FC4EU se va derula la Bologna, în data de 14 februarie 2019, a 5-a Întâlnire a Comitetului de Monitorizare, care va reuni factori de decizie din partea partenerilor, pentru a analiza progresele realizate de fiecare regiune implicată în proiect și pentru a planifica viitoarele activități.