Doua echipaje din cadrul ISU Maramures, echipajul de prim ajutor SMURD si echipajul de pe autospeciala de transport victime multiple participă la exerciţiul SEISM 2018.
Sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 9:00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns postseism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.
Duminică exercițiul care se desfășoară timp de cinci zile continuă. Potrivit scenariului, duminică vor fi amplasate două tabere pentru sinistrați, în localitățile Afumați și Voluntari.
IGSU anunță că taberele pentru sinistrați au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.
Potrivit scenariului, pompierii desfășoară duminică misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, precum şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.
În cadrul simulării, noaptea trecută, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.
Tot noaptea trecută, a sosit o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, pentru a participa la exercițiu. Ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.
Exercițiul SEISM 2018 de simulare a unui cutremur a debutat sâmbătă dimineață, la ora 8:37, când, potrivit scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, o durată de 57 de secunde, produs la o adâncime de 150 de kilometri. Potrivit scenariului, 450 de persoane au murit, alte aproape 1.800 au fost rănite, iar peste 200 de clădiri s-au prăbușit.
Scenariul a luat în calcul și faptul că seismul a fost puternic resimțit și în Capitală. Astfel, autoritățile au identificat zonele din București care ar fi cel mai grav afectate de producerea unui seism cu o asemenea magnitudine.