|
Eclipa de Luna din 16/17 august a fost ratata de maramureseni (c) Sorin Hotea |
Ultima eclipsa vizibila in acest an din Romania – eclipsa partiala de Luna – a fost ratata de maramureseni, vremea nefavorabila impiedicandu-i pe acestia sa fie martorii evenimentului astronomic care se va mai produce doar in 2026, la 28 august, cu faza maxima de 93,5%. Nici in Baia Mare, nici in Sighetu Marmatiei, fenomenul nu s-a putut observa.
Astroclubul SARM Sighet, coordonat de profesorul Sorin Hotea, a organizat pentru noaptea de sambata spre duminica (16 spre 17 august) un punct de observatie public, in Gradina Morii, pe malul Izei, insa eclipsa partiala de Luna nu a putut fi urmarita pentru ca norii au fost cei care au acoperit satelitul natural al Pamantului.
|
Sorin Hotea si sighetenii stransi sa vada eclipsa partiala de Luna |
Ploaia a incurcat planurile maramuresenilor
Sorin Hotea, membrii Astroclubului SARM Sighet, precum si locuitori interesati sa vada eclipsa s-au reunit la ora stabilita la punctul de observatie, dar nu au avut noroc, la fel cum nu au avut nici cei din Baia Mare. In ambele localitati a plouat intens, astfel incat amatorii de eclipse le-au putut vedea doar pe site-urile de specialitate ori la televizor.
Oamenii stransi in Gradina Morii au observat inceputul eclipsei printre nori pana in jurul orei 23.15. Dupa acest moment observatiile au fost oprite de nevoie, pentru ca a inceput sa ploua. ”Din cauza vremii rele n-au fost prea multi vizitatori dar aprox. 30-40 de oameni au trecut pe la instrumente si au observat Luna prin telescop inca din timpul eclipsei prin penumbra. iar apoi si in timpul eclipsei partiale”, a aratat Sorin Hotea.
|
Fazele eclipsei de Luna |
Cum se produce eclipsa de Luna?
O eclipsa de Luna se produce intotdeauna la Luna Plina (LP), cand Soarele este in opozitie cu Luna. Lunatiile – Luna Noua sau Luna Plina – se produc la fiecare doua saptamani, dar eclipse nu sunt, de regula, decat patru pe an, doua de soare si doua de luna. Conditia ca o Luna Noua sau o Luna Plina sa se transforme intr-o eclipsa de Soare sau de Luna este ca Axa Dragonului (NN-NS) sa fie conjuncta cu lunatiile.
Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita penumbra. In timpul unei eclipse de Luna, Luna intra in umbra Pamantului incetul cu incetul. La un moment dat Luna poate sa dispara aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa. Acesta este o eclipsa totala de luna. Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Luni sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar „muscat” foarte tare. Aceasta se numeste eclipsa partiala de luna. Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, este o eclipsa de luna prin penumbra.
Sursa: I.O.