In seara zilei de 16/17 august 2008 are loc o eclipsa partiala de Luna. Acest fenomen se va observa in intregime de pe teritoriul Romaniei. In momentul fazei maxime diametrul lunar va fi acoperit in proportie de 80,76% iar suprafata discului lunar in proportie de 84.60%. De asemenea eclipsa se va produce la ore accesibile ale noptii si va putea fi vazuta de toti cei care iubesc cerul fara prea mari eforturi. Astroclubul SARM Sighet, coordonat de profesorul Sorin Hotea, va organiza cu acest prilej un punct de observatie public, unde sighetenii pot urmari eclipsa.
La Sighetu Marmatiei, in Parcul Gradina Morii pe malul Izei, dupa dig inspre Stadionul Municipal, in seara zilei de 16 august 2008, ora 22.30, eclipsa partiala de Luna poate fi urmarita de oricine este interesat sa vada in plina desfasurare evenimentul astronomic. Sorin Hotea si membrii Astroclubului SARM Sighet pun la dispozitie un telescop Dobson 150 mm si o luneta 50 mm. Ziarul electronic eMaramures.ro este partener media al evenimentului organizat de SARM.
Vezi programul actiunii organizate de SARM Sighet pentru ultima eclipsa vizibila din Romania in 2008…
De asemenea, si la Planetariul Baia Mare poate fi observata eclipsa partiala de Luna, in noaptea de 16/17 august acesta fiind deschis doritorilor, dupa cum a informat muzeograful Ovidiu Ignat. Acesta a aratat ca Planetariul Baia Mare va pune la dispozitia doritorilor aparatele din dotare pentru urmarirea eclipsei in cele mai bune conditii.
Eclipsa de Luna incepe la ora 22.35
Eclipsa de Luna din 16/17 august 2008 este a 29-a din cele 83 de eclipse ale seriei Saros. Prima eclipsa a acestei serii a avut loc pe 5 octombrie 1503 la sudul penumbrei terestre, iar ultima se va produce pe 30 martie 2982 in nordul penumbrei planetei.
In seara zilei de 16 august 2008 Luna va rasari in jurul orei 20.10 (Bucuresti), aflandu-se in constelatia Capricornus. Luna va intra in penumbra la ora 21.23, dar acest moment nu se poate observa. Penumbra terestra se va putea observa in zona estica a discului lunar incepand cu ora 22.00, insa mai dificil de observat. La ora 22.35 va avea loc inceputul eclipsei partiale contactul Lunii cu umbra terestra avand loc chiar in estul discului lunar. Luna se va afla la sud-est la o altitudine de 20°. Aproximativ in acelasi timp cu inceputul eclipsei partiale va avea loc si intrarea Lunii in intregime in penumbra Pamantului (inceputul eclipsei totale prin penumbra). Din acest moment eclipsa este vizibila pentru oricine. Luna va intra tot mai mult in umbra Pamantului in miscarea ei orbitala si in acelasi timp se va ridica pe bolta cereasca in miscarea ei diurna. Odata cu apropierea fazei maxime cerul va incepe sa se intunece si unele obiecte mai putin stralucitoare vor aparea.
Faxa maxima a eclipsei – ora 00.10
La ora 00.10 va avea loc faza maxima cand diametrul lunar va fi cufundat in umbra terestra in proportie de 80.76%. Luna va avea forma unei seceri cu „coarnele” indreptate spre orizontul sudic fiind la o altitudine de aprox. 29° (Bucuresti). Luna va trece la meridianul locului (sud) la ora 1.21. In acest moment Luna se va afla la altitudinea de 32° si va fi inca acoperita de umbra Pamantului in proportie de 21.25%. Eclipsa va isi va urma evolutia iar la ora 1.44 Luna va iesi din umbra terestra iar eclipsa partiala va lua sfarsit. De asemenea datorita geometriei eclipsei aproximativ in acelasi timp cu sfarsitul eclipsei partiale Luna va incepe sa iasa si din penumbra terestra (sfarsitul eclipsei totale prin penumbra).
Eclipsa va continua cu eclipsa prin penumbra, Luna recapatandu-si incet lumina cu care suntem obisnuiti. Astfel la ora 2.57 Luna va parasi si penumbra terestra iar eclipsa de Luna va lua sfarsit.
Sursa informatiilor: Sorin Hotea
Citeste mai multe informatii despre eclipsa de Luna aici….
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult