Vezi FOTO
Vezi VIDEO
Eclipsa totala de Soare din 1 august 2008 a adunat o multime de lume la Planetariul Baia Mare. Copii si adulti au vrut sa fie martori la evenimentul astronomic, care la noi s-a putut vedea doar ca eclipsa partiala. Impresionati de fenomen au fost mai ales cei mici, care s-au minunant de fiecare data cand Luna mai ”musca” putin din Soare. Eclipsa de soare s-a vazut in conditii excelente in Baia Mare, pe un cer senin care a permis observatii optime fie prin ochelarii speciali, fie prin sticla fumurie ori telescop. Multi baimareni care nu au putut ajunge la Planetariul Baia Mare s-au oprit in mijlocul strazii si, cu ”ochelari” improvizati din CD-uri, au incercat sa surprinda cat mai multe din fazele eclipsei, care la noi a avut o acoperire de circa 24%.
Vineri, 1 august 2008, la orele amiezii, mai exact la ora 12.58, a avut loc maximul eclipsei solare din Baia Mare. Fenomenul a avut loc dupa aproape 2 ani si jumatate de la ultimul fenomen de acest gen – 29 martie 2006, iar la noi, ca si in restul Romaniei a fost de mai mica amploare decat in nordul globului.
Eclipsa de Soare din 1 august 2008 – cu o durata de numai 2 minute si 27 de secunde in punctul de maxim – a strabatut mai multe continente si a trecut destul de aproape de Polul Nord al Pamantului. Fazele partiale ale eclipsei de Soare din 1 august 2008 s-au putut observa din nordul extrem al Americii de Nord, nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, Europa (fara peninsula Iberica si sudul extrem) si pana in Asia. Zonele optime pentru observarea eclipsei totale au fost la Novosibirsk, Rusia si China. Totusi in Rusia eclipsa dureaza mai mult si sansele de vreme buna sunt de aprox. 50%.
Profesorul Ovidiu Ignat, muzeograf la Planetariul Baia Mare – sectie a Muzeului de Mineralogie, a spus ca ”a fost superb”, mai ales ca vremea a tinut cu baimarenii, pentru ca la eclipsa precedenta de Soare aceasta nu a fost vizibila din Romania din cauza norilor grosi. El a mai precizat ca sunt putine sansele in care pot fi observate asemenea evenimente astronomice, astfel incat si interesul este mare.
Tot in luna august, baimarenii pasionati de astronomie sunt asteptati din nou la Planetariul, care va fi deschis in noaptea de 16 spre 17 august, cand are loc o eclipsa partiala de Luna – faxa maxima fiind la ora 12.10 noaptea. Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania, tot partiala si de mai mica amploare decat cea de azi, va avea loc in 15 ianuarie 2010 – Luna va acoperi insa doar 10% din suprafata astrului. Una mai ”consistenta” este anuntata pentru 4 ianuarie 2011, 75% din discul solar urmand sa fie acoperit de Luna.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean