Pe 22 iulie 2009 va avea loc cea mai lunga eclipsa totala de Soare din secolul XXI, durata maxima a acesteia fiind de 6 minute si 39 de secunde. Un alt aspect important al acestei eclipse este ca umbra Lunii va acoperi zone foarte populate ale globului, din India si China. Doua grupuri romanesti se vor deplasa in China pentru a vedea eclipsa totala, care este cel mai important eveniment astronomic al anului 2009.
Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 debuteaza la ora 23.58 UT (21 iulie) cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafata terestra undeva in sudul Iranului. Umbra Lunii atinge Pamantul la ora 00.53 UT (22 iulie) in golful indian Khambhat, foarte aproape de uscat la rasaritul Soarelui.
Banda e neobisnuit de lata (de aceea eclipsa dureaza atat de mult) dar latimea maxima este de 258 km. Lungimea drumului umbrei din India pana in Pacific este de 15.200 km.
Imediat umbra Lunii acopera zone mari de uscat ale Indiei ce contin orase ca Surat, Indore, Bhopal, Varanasi si Pata iar durata totalitatii pe linia de centralitate ajunge la 4 minute.
Inainte de a ajunge in China la ora 01.05 UT, umbra trece rapid peste teritorii apartinand Bhutan, Nepal, Bangladesh si Burma (Myanmar). Calatorind prin China catre est, eclipsa totala ajunge la durata de 5 minute in provincia Sichuan. Orase ca Chengdu, Chongqing, Wuhan si Hangzhou au parte de eclipsa totala. Eclipsa maxima are loc in sudul Oceanului Pacific.
CITESTE MAI MULTE INFORMATII DESPRE ECLIPSA DE SOARE AICI…
CITESTE SI:
Sursa: Sorin Hotea