Vezi VIDEO
Doua eclipse de Luna si doua de Soare vor avea loc in acest an, insa niciuna nu va putea fi vazuta de pe teritoriul Romaniei. Conform specialistilor, astfel de fenomene nu sunt foarte des intalnite, in conditiile in care abia peste 28 de ani va fi urmatorul an fara o eclipsa vizibila de pe teritoriul Romaniei. In schimb insa, baimarenii vor avea ocazia sa participe la observatii astronomice pentru a vedea planetele Marte si Saturn pozitionate la cea mai mica distanta de Pamant.
Primul fenomen astronomic important din acest an va fi o eclipsa totala de Luna, care va avea loc la mijlocul lui aprilie. Aceasta va putea fi observata doar din Australia, Pacific si America. Urmatoarea va fi o eclipsa inelara de Soare, care va fi vizibila doar pentru locuitorii din emisfera sudica. Alte doua eclipse vor avea loc in luna octombrie, insa nici acestea nu vor putea fi vazute de pe teritoriul Romaniei.
„Avem patru eclipse, doua de Luna si doua de Soare, dar din pacate anul acesta, 2014, este un an in care nicio eclipsa nu este vizibila de pe teritoriul Romaniei. Sunt putini ani de acest fel, urmatorul an la fel ca si acesta, deci fara o eclipsa vizibila din Romania, va fi abia in 2042. Eclipsele care urmeaza sunt in 15 aprilie, avem o eclipsa totala de Luna, vizibila exclusiv din emisfera sudica, in 29 aprilie va fi una de Soare, vizibila la fel, din emisfera sudica si in octombrie avem doua eclipse, prima este de Luna, in 8 octombrie, iar cea din 23 este eclipsa partiala de Soare”, a precizat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Un alt fenomen astronomic asteptat de pasionatii de astronomie este conjunctia planetelor Venus si Jupiter, acesta urmand sa se desfasoare in data de 18 august. Nici acest fenomen nu va putea fi vazut de pe teritoriul Romaniei. Baimarenii vor avea insa ocazia sa observe planetele Marte si Saturn atunci cand acestea vor fi in punctele cele mai apropiate de Pamant.
„Ce putem vedea anul acesta va fi opozitia planetei Marte, care are loc in prima decada a lunii aprilie si opozitia planetei Saturn, care va avea loc in 10 mai. Acestea sunt fenomene pe care noi, aici la Planetariu, vom incerca sa le surprindem si cu ajutorul telescoapelor, deci vom organiza observatii in acele perioade”, a mai aratat Ovidiu Ignat.
Totodata, specialistii arata ca baimarenii vor putea sa observe curentii meteorici, printre care Perseidele, al caror curent maxim va fi in perioada 12–13 august sau Geminidele, care vor atinge maximul in data de 14 decembrie.
Sursa: Gabriela Kuhajda