Leurda a devenit de puţin timp, leguma-vedetă a primăverii în Europa. Tot mai multă lume a aflat despre beneficiile aduse de această verdeaţă organismului uman. Aşa se face că pădurile în care creşte leurda sunt cutreierate de pofticioşi, care spun că o mănâncă şi goală.
„Ceapa vrăjitoarelor”, „usturoi de pădure” sau „usturoiţă”, aşa cum i se mai spune leurdei, este considerată, din punct de vedere terapeutic, mai puternică decât usturoiul pe care îl ştie toată lumea. Este un adevărat medicament al naturii, considerat a fi un „detergent pentru organism”.
Leurda are o mulţime de proprietăţi farmaceutice, fiind folosită în prepararea mai multor medicamente naturiste. Aceasta planta purifică sângele şi are efecte benefice în bolile gastrointestinale, în afecţiuni cardiovasculare, în bolile aparatului respirator, în afecţiunile sistemului nervos şi în bolile renale.
Unul din locurile în care se găseşte leurdă din abundenţă este pe dealurile de pe Pietriș, la mijlocul rutei dintre Cernești si Târgu Lăpuș.