Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare are o instalatie de prelucrare a deseurilor biodegradabile prin care toate crengile si frunzele adunate de pe spatiul verde sunt tranformate in compost. Acesta, la randul lui este utilizat ca ingrasamant pentru zonele verzi.
Instalatia a fost achizitionata in cadrul unui proiect transfrontalier, finantat din fonduri structurale, proiect din care fac parte si alte doua orase din Ucraina, Ivano-Frankivsk respectiv Kolomyia. Acestea, de asemenea si-au achizitionat aparatura identica. Rolul unor astfel de proiecte este acela de a genera relatii de colaborare regionale cu statele vecine care degreveaza bugetele nationale de cheltuieli suplimentare.
„Pentru Municipiul Baia Mare este o chestiune strategica, importanta de a consolida, genera relatii atat cu comunitati din Ucraina cat si cu comunitati din Ungaria, jucandu-ne rolul regional si transfrontalier. In noul context geopolitic cred ca una dintre sansele importante sunt sa ne orientam spre astfel de proiecte pe care impreuna le putem face in aceasta regiune si sa ne racordam mai putin la resurse nationale”, a precizat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Edilul baimarean a subliniat si importanta pe care o are reciclarea deseurilor in viata comunitatii dar si a implemetarii unor astfel de proiecte transfrontaliuere care nu fac decat sa imbunatateasca colaborarea dintre orasele semnatare. Reciclarea este generatoare de materie prima dar si de profit in cazul in care se face in procent cat mai mare. Proiectul implementat in Baia Mare dar si in cele doua orase din Ucraina pot fi date ca exemplu in acest sens.
„Un lucru foarte important este sa constientizam cu totii si sa incepem sa lucram pentru schimbarea mentalitatii noastre dar si a cetatenilor pe care-i reprezentam pentru a constientiza ca deseurile sunt o resursa. Astazi vorbim despre deseurile biodegradabile, deseuri care prin acest proiect pot fi utile pentru tot ceea ce inseamna activitati pe care le desfasuram in orasele noastre, in comunitatile noastre. Proiectul este pe de alta parte si un model de buna cooperare dar cu siguranta ca este si un model despre felul in care se poate gestiona intr-un mod coerent problema deseurilor pornind de la cele biodegradabile”, a mai adaugat primarul.
Obiectivul proiectului este acela de a imbunatati calitatea mediului si managementul durabil al resurselor naturale prin realizarea sistemului eficient de colectare si prelucrare a deseurilor biodegradabile. Acesta ar putea fi implementat si multiplicat si in alte domenii, luat ca model pentru eventualele colaborari viitoare.
„Vreau sa le multumesc tuturor celor implicati in acest proiect si cu siguranta ca trebuie sa fie considerat si sper ca va si fi un preambul pentru alte proiecte pe care le putem construi impreuna ca si o consolidare a relatiilor intre comunitati din Romania si Ucraina dar sa nu uitam ca putem introduce aici inclusiv Ungaria”, a concluzionat Catalin Chereches.
Un alt beneficiu al acestui program este ca toate deseurile biodegradabile nu mai ajung la groapa de gunoi a orasului fiind consumatoare de resurse. Municipalitatea platea pentru colectarea, transportul si depozitarea lor, dar acum acestea sunt transformate in compost si utilizate de Serviciul Public Ambient Urban din cadrul primariei Muncipiului Baia Mare.
Sursa: Ana Pop