Vezi VIDEO
Uleiurile presate la rece incep sa aiba tot mai mare cautare pe piata produselor bio din Romania. O familie de producatori din judetul Cluj spune ca a constatat la targurile de profil ca romanii au ajuns sa constientizeze cat de important e sa aiba „un stil de viata sanatos”. De aceea, uleiurile presate la rece, comercializate la targuri sau in magazine au ajuns sa fie la mare cautare.
In comuna Luna din judetul Cluj, oamenii s-au obisnuit sa-si produca singuri uleiul. Au fost ajutati de o familie din zona care inca din 1998 a avut ideea sa-si deschida o afacere de profil. Localnicii vin acum la familia Tulai ca la moara. Isi aduc sacul de seminte de floarea soarelui si se intorc acasa cu uleiul presat la rece.
„Parintii mei au inceput dupa 1998 sa produca ulei de floarea-soarelui pentru oamenii din zona. Pentru ca in zona noastra se cultiva multa floarea-soarelui. Oamenii fiind obisnuiti sa vina cu sacul, ca la moara. Vin cu sacul de samanta si pleaca acasa cu uleiul. Asta a fost inceputul”, a declarat producatorul Felicia Tulai.
Afacerea a luat amploare in 2011, atunci cand fiica familiei Tulai, Felicia, a decis ca e momentul sa se implice personal in producerea uleiului presat la rece si sa creeze un brand. Tanara a lasat traiul din Bucuresti, chiar daca reusise sa aiba o cariera de succes, si s-a intors acasa. Si-a propus ca intr-un an sa realizeze un brand din munca parintilor sai.
„In 2011 a fost momentul in care am hotarat sa ma implic si eu in aceasta afacere de familie, moment in care mi-am propus sa creez un brand din munca parintilor mei, sa creez o identitate, sa il fac cunoscut si in randul celorlalti, nu numai in vecinatatea noastra. Mi-am propus un an sa vad daca sunt in stare sa creez un brand”, a marturisit Felicia Tulai.
Rezultatele n-au intarziat sa apara. Uleiul de floarea-soarelui produs in localitatea Luna a fost evaluat chiar de un institut de calitate din Bruxelles si a fost recompensat cu „o stea de aur”. E o recunoastere internationala unica, bazata pe testarea «in orb» (fara a se cunoaste identitatea produsului – denumire, producator, eticheta)”. Evaluarea a fost efectuata de catre bucatari si somelieri, experti in gust calitate si leaderi de opinie din 15 state.
„Aveam nevoie si de o astfel de recunoastere, astfel la finele anului trecut am identificat acest institut la Bruxelles, am trimis in martie probele, iar la inceputul lunii mai am primit raspunsul. Produsul nostru, uleiul de floarea-soarelui, a fost evaluat ca Superior Taste Award cu o stea de aur, in terminologia lor acesta e echivalentul unei Stele Michelin”, a punctat Felicia Tulai.
De altfel, uleiurile presate la rece produse din seminte de floarea-soarelui, dovleac, in sau rapita sunt preferate de consumatori pentru ca prin metoda obtinuta raman bogate in acizi grasi polinesaturati, in vitamine, minerale si antioxidanti, avand o actiune complexa si foarte benefica asupra organismului. Produsele de acest tip sunt indicate chiar in tratarea anumitor afectiuni, precum ar fi bolile oncologice.
„Uleiurile presate la rece sunt uleiurile obtinute printr-o stoarcere mecanica, fara a mai fi supuse unor tratamente termice si chimice. Asta inseamna ca toata partea vie a semintei se regaseste in produsul finit”, a explicat Felicia Tulai.
Producatorul prezent recent si la un targ traditional in Baia Mare a mai aratat ca in ultimii doi ani a constatat chiar o crestere a cererii de uleiuri presate la rece. Romanii au ajuns sa fie mult mai preocupati de „un stil de viata sanatos” si cauta informatii despre produsele bio.
Cand vine vorba despre pretul uleiurilor presate la rece, Felicia Tulai recunoaste ca acestea sunt putin mai ridicate decat in cazul celor rafinate. Producatorul e de parere ca aceste costuri sunt justificate, pentru ca uleiul presat la rece e de o calitate superioara.
Din magazine produsul poate fi achizitionat la tarife de 13-15 lei, in functie de adaosul comerciantului, insa direct de la producator e mai ieftin, un litru de ulei putand fi cumparat cu 10 lei.
Sursa: Camelia Tocaci