Vezi VIDEO
Protejarea naturii ajunge si in programa scolara, sub forma de curs digital care va fi predat la orele optionale. Printr-un proiect pilot, Scoala «Nicolae Balcescu» din Baia Mare devine prima scoala verde din judet. De altfel, directorul scolii, Silvia Pop, face parte dintre dascalii care au contribuit la elaborarea cursului digital. Materia optionala isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili.
14 cadre didactice din toata tara au contribuit la realizarea manualului electronic dupa care elevii vor invata educatia ecologica. Maramuresul a fost reprezentant la elaborarea acestui material de Silvia Pop, director la Scoala «Nicolae Balcescu» din cartierul Ferneziu. Dupa cum spune Silvia Pop, proiectul vizeaza educatia ecologica pentru mediu, aduce, practic, nonformalul intr-un mediu formal, iar lectiile vor fi predate sub forma unor continuturi transdisciplinare.
”Proiectul vrea sa vina in sprijinul unitatilor scolare, prin punerea in aplicare a unui optional, la decizia scolii. Punctual, acest lucru se va intampla in anul scolar 2015-2016. Deocamdata, noi suntem profesori autori care am contribuit la alcatuirea acestui manual, acestui ghid educativ, raportandu-ne la continuturile lui”, ne-a declarat Silvia Pop.
Intr-o prima etapa, s-a elaborat un ghid educational care contine un manual digital, un ghid al profesorului si o culegere «verde» adresata elevului. Urmeaza sa fie lansata o platforma on line care se doreste a fi liantul dintre ONG-uri, elevi si scolile participante la acest proiect.
”Deocamdata, la acest manual noi am mers pe trei componente: pe biodiversitate, pe amprenta ecologica si pe solutii. In partea a treia, copilul va incepe un proiect la inceputul anului scolar iar la finalul acestuia il va finaliza cu anumite exemple si practici bine definite”, ne explica dascalul maramuresean care a contibuit la elaborarea ghidului. Manualul digital va fi promovat de 100 de profesori din Bucuresti si din alte cinci judete: Brasov, Calarasi, Maramures, Mehedinti si Suceava. 30 de scoli si 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va fi imbunatatit pe baza feedback-ului primit.
Proiectul ”Platforma Scoli Verzi – Advocacy, eco-educatie si sustinere pentru scoli sustenabile” este realizat la initiativa a trei ONG-uri: Asociatia Greeninitiative, in parteneriat cu WWF Romania si Viitor Plus – Asociatia pentru dezvoltare durabila si este finantat din fonduri europene in cadrul Fondului ONG in Romania.
Sursa: Sonia Rajnita