În vreme ce PSD face totul pentru a demola stabilitatea economică, fiscală și politică a țării, PNL vine cu măsuri menite să mai reducă din impactul devastator al politicii duse de actuala coaliție de guvernare.
La nivel parlamentar, PNL vine în această sesiune legislativă cu un set de măsuri importante, care pot schimba în bine viața românilor.
În sectorul economic, PNL propune un salariu în plus pentru angajat, cu posibilitatea deducerii acestuia de către angajator, astfel încât angajatorii să poată să-și stimuleze salariații. Această măsură va avea un efect benefic asupra economiei, va stimula piața muncii și va fi un sprijin pentru angajatori.
De asemenea, tot în spijinul companiilor, PNL susține transparentizarea încadrării firmelor plătitoare de TVA, în felul acesta luându-se o povară de pe umerii unor companii care erau la mâna ministrului ce decidea încadrarea celor plătitori de TVA prin ordin de ministru. E nevoie de transparență și de predictibilitate în acest domeniu, nu de măsuri opace și de decizia pixului ministrului.
O altă măsură destinată mediului de afaceri vizează deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu mijloacele de transport noi, precum și implementarea unei directive europene de transparentizare a acționariatului firmelor care participă la achiziții publice.
În domeniul educației, PNL va urmări dezvoltarea învățământului profesional din România, în vederea satisfacerii nevoii de forță de muncă bine calificată.
De asemenea, PNL va milita pentru introducerea la nivel național a două proiecte importante. Primul vizează eliminarea risipei prin programul „cornul și laptele” și înlocuirea acestui program cu un pachet alimentar diversificat, astfel încât să li se asigure o alimentație sănătoasă copiilor în școală, iar al doilea proiect vizează asigurarea unui voucher educațional pentru școală după școală, într-un mod gratuit pentru copiii din România, în felul acesta stimulându-se integrarea copiilor în sistemul de educație.
La nivelul administrației publice, PNL va urmări asigurarea unor surse de finanțare pentru autoritățile publice locale aruncate în momentul de față într-un grav impas financiar din cauza multiplelor modificări la Codul fiscal și ca urmare a legii salarizării. În acest sens, PNL va urmări extinderea reținerii redevențelor pe resursele naturale, de subsol de data aceasta, pentru autoritățile locale într-o proporție de 10 – maxim 20%, în condițiile în care am obținut deja 80% din redevențele de suprafață ca bani la nivelul autorităților publice locale.
De asemenea, PNL va urmări ca impozitul pe venit, inclusiv cel din pensii, să rămână la nivelul autorităților publice locale și în felul acesta să asigurăm noi ceea ce Guvernul a mințit până acum și nu a reușit să pună la dispoziția președinților de consilii județene și primarilor. În momentul de față sunt autorități publice locale aflate într-un grav impas financiar și pentru care administrația central nu are nicio soluție. Promisiunile guvernului au rămas la nivel de declarații, iar autoritățile locale se confruntă cu probleme serioase de finanțare.
La aceste măsuri se vor adăuga eforturi legislative susținute pentru a bloca intențiile PSD și ALDE de a intra din nou cu bocancii peste independența justiției sau de a scoate România de pe traseul european pe care se află.
Avem datoria politică și morală să menținem România în rândul țărilor democrate și puternice, iar PNL își va îndeplini această misiune.
Ionel Bogdan
Președinte PNL Maramureș