Economia este tot mai slăbită, investițiile străine s-au diminuat cu 60% iar datoria externă a crescut în perioada ianuarie-noiembrie 2020 cu 10,1 miliarde de euro, ajungând la aproape 120 miliarde de euro. Aceste sunt trei vești proaste pe care le-am primit de la Banca Națională a României.
După o perioadă în care balanța de plăți a cunoscut o diminuare a deficitului ca urmare a consumului mai mic generat de pandemie, la 11 luni, contul curent a raportat un deficit de 9,763 miliarde de euro, comparativ cu 9,655 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2019.
În structura acestuia, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,096 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 815 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a mărit deficitul cu 333 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 506 milioane euro.
Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Din acest considerent, în primele zece luni ale anului 2020, deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât este de slăbită economia autohtonă, a fost mai mic decât în perioada ianuarie-octombrie 2019, an când nu se punea problema de pandemie. Doar că la 11 luni, conform datelor BNR, deficitul de cont curent a fost mai mare decât în 2019.
Asta înseamnă că economia românească arată din ce în ce mai rău. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale.
Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.
Pandemia a lovit și în investițiile străine, cele care pot aduce bunăstare. Conform BNR, investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 1,876 miliarde de euro (comparativ cu 4,740 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3 845 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 1 969 milioane euro.
O altă veste rea de la BNR este adâncirea datoriei externe. În perioada ianuarie – noiembrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 10,187 miliarde euro. S-a ajuns astfel la o datorie de 119,97 miliarde de euro, la 30 noiembrie 2020.
În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 85,794 miliarde de euro la 30 noiembrie 2020 (71,5 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 15,4 la sută față de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 noiembrie 2020 nivelul de 34,176 miliarde de euro (28,5 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,6 la sută față de 31 decembrie 2019.
Aceste este rezultatul total al coruptiei si al maffiei italiene din romania pe care nimeni nu o vede is o tolereaza la cote maxime. Bine inteles populatia va avea de suferit. Ca cei vinovati (politicenii) probabil isi vor cheltui banii prin vacante externe, banii populatiei ca assa se procedeaza de cand e lumea ………….
Guvern PNL, jos peeseedee (ciuma roșie).