Banca Mondiala (BM) a imbunatatit prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% cat estima in ianuarie pentru acest an la 2,8% si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare. In 2016, PIB al Romaniei va creste cu 2,9%, se arata in raport.
„In Ungaria si Romania sunt semne clare ca cererea externa mai puternica conduce la imbunatatiri pe piata muncii si recuperare a cererii de consum. In general, la nivelul regiunii, inflatia redusa va permite bancilor centrale sa mentina politici monetare de sprijinire a recuperarii economiei si consumului”, se arata in raport.
Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.
Comisia Europeana anticipeaza ca PIB al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, potrivit prognozei economice de primavara, publicata la inceputul lunii mai de executivul de la Bruxelles.
Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, banca anticipeaza avans al PIB de 2,4% in acest an, urmat de o accelerare la 3,7% anul urmator si la 4% in 2016. Cresterea consumului privat in Romania se va accelera de la l,7% anul trecut la 2% in acest an si la 2,4% in 2015 si 2016. Consumul guvernamental va creste, de asemenea, mai puternic, cu 1,2% in 2014, 1,3% anul urmator si 1,4% in 2016, fata de 1% anul trecut, noteaza BM.
In regiune, institutia estimeaza crestere economica de 1,7% pentru Bulgaria in acest an, urmata de o accelerare la 2,4% anul urmator, in timp ce pentru Ungaria rata de crestere se va mentine aproape neschimbata, de la 2,4% anul acesta la 2,5% anul urmator.
Pentru Republica Moldova, BM anticipeaza un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul in curs si de 3,8% in 2015. In Turcia, una dintre cele mai mari economii din regiune, cresterea economica se va situa la 2,4% in acest an, dar va urca la 3,5% anul urmator.
Ucraina va inregistra in 2014 o contractie economica de 5%, ca urmare a crizei prin care trece tara de la inceputul anului, urmand sa revina pe crestere anul urmator, cand PIB va urca cu 2,5%, se arata in raport. Economia Rusiei, care a anexat in martie regiunea ucraineana Crimeea, va avea o evolutie slaba, dar mai buna decat cea a Ucrainei, cu un avans al PIB de 0,5% in acest an si de 1,5% anul urmator.
Mai multe dintre tarile din regiune, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia si Slovacia, au fost reclasificate de Banca Mondiala in categoria tarilor cu venituri ridicate. Pentru Polonia, BM asteapta crestere puternica atat in acest an cat si in 2015, de 3,3%, respectiv 3,5%. In Cehia, avansul PIB va fi mai lent, de 2% anul acesta si de 2,4% anul viitor.
La nivel global, economia va creste in acest an cu 2,8% si cu 3,4% in 2014, noteaza BM. Vremea foarte rece din timpul iernii in SUA, criza din Ucraina, reechilibrarea economica din China, crizele politice din mai multe state si progresele lente in privinta reformelor structurale conduc la un al treilea an de avans al PIB mai lent de 5% pentru tarile in dezvoltare, noteaza institutia financiara internationala.
Banca a inrautatit estimarea pentru aceasta categorie de tari, in care se afla si Romania, de la 5,3% in ianuarie la 4,8%. Tarile cu venituri ridicate vor avea un ritm mai lent de crestere, de 1,9% pentru 2014 si de 2,4% pentru anul urmator.
China va inregistra crestere economica de 7,6% in acest an, dar avansul depinde de succesul eforturilor de reechilibrare a economiei, se arata in raport. Zona euro va consemna crestere economica de 1,1% in acest an, in timp ce in Statele Unite, in pofida unui inceput mai slab in primul trimestru, PIB va urca cu 2,1% pe ansamblul anului.
Sursa: Mediafax