Vezi VIDEO
Bilantul activitatii economice din judet, pentru anul 2012, realizat de catre Camera de Comert si Industrie (CCI) Maramures a relevat care au fost cele mai profitabile, dar si cele mai paguboase afaceri din anul anterior. In opinia economistilor maramureseni, industria, serviciile si comertul au fost domeniile de activitate care au reusit sa scoata economia judetului din recesiune, in timp ce in agricultura si turism au fost inregistrate cele mai mici profituri.
Situatia firmelor din judet, grupate pe domenii de activitate pe anul 2012, arata ca, din punct de vedere al profitului brut, cele mai rentabile domenii au fost industria, cu un profit de peste 200 de milioane de lei, dar si serviciile si comertul, fiecare inregistrand peste 100 de milioane de lei profit brut. Astfel, conform economistilor, cu toate ca judetul nu a iesit inca din criza, perioada de recesiune a fost depasita cu ajutorul activitatii economice din aceste domenii.
„Pilonul numarul I care a scos Maramuresul din recesiune – nu din criza, pentru ca noi ne aflam in continuare in criza, si Maramuresul, la fel ca intreaga tara, pentru ca nimeni nu are curaj sa spuna ca am iesit din criza economico-financiara – primul pilon a fost industria, al doilea pilon l-au format serviciile si al treilea comertul. Deci aceste trei piloane ne-au ajutat la scoaterea Maramuresului din recesiune”, a aratat presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Gheorghe Marcas.
In ceea ce priveste activitatea firmelor pe categorii de marime, la nivel judetean cele mai profitabile sunt microintreprinderile si intreprinderile mici. Daca in mod normal, IMM-urile sunt considerate a fi cele care sustin firmele mari si foarte mari, in Maramures acest fenomen nu este intalnit, dupa cum remarca oficialii Camerei de Comert si Industrie Maramures.
„IMM-urile, noi adaugam si microintreprinderile, formeaza «coloana vertebrala» a unei economii. Unii compara treaba aceasta si spun ca aceasta coloana este ca un partener al firmelor mari si foarte mari. Nu se confirma treaba aceasta, pentru ca aici sunt si serviciile, comertul, care nu au nimic cu firmele mari”, a indicat Gheorghe Marcas.
Pe de alta parte, tot IMM-urile sunt si cele care inregistreaza cele mai mari pierderi, conform datelor statistice pe anul 2012. Per total, pierderile inregistrate de microintreprinderi si IMM-uri se ridica la peste 320 de milioane de lei, in timp ce intreprinderile mari si foarte mari aduna pierderi de putin peste un milion de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda