Inflatia anuala a fost de minus 1,6% in luna iunie, in scadere semnificativa de la 1,2% in luna precedenta, iar inflatia lunara a ajuns la 2,95%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
„Preturile de consum in luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu—1,6%, masurate prin IPC (indicele preturilor de consum — n.r.) si cu—0,9%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum — n. r.)”, spune INS.
In iunie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 — 2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 20,9%.
Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilor.
„Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca—3,5 puncte procentuale din scaderea cu—1,6%, a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri si sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%”, explica INS.
Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2014 — iunie 2015) fata de precedentele 12 luni (iulie 2013 — iunie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,7%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,0%, precizeaza INS.
Inflatia din luna iunie va arata o scadere a preturilor de peste doua punte procentuale fata de mai, iar indicele anul se va situa la minus unu si ceva la suta, insa este important ca populatia sa nu perceapa aceasta scadere ca fiind deflatie, a declarat, marti, pe 7 iulie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului dedicat aniversarii a 10 ani de la lansarea leului greu.
„Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta, probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie”, a precizat Isarescu.
In opinia sa, in cazul in care si datele pe iulie, august, septembrie vor arata scaderi de preturi similare celor din iunie este bine ca banca centrala sa aiba rezerve de masuri pentru a contracara efectele unei astfel de situatii.
Sursa: Agerpres