Vezi VIDEO
Miscarile de pe scena politica au produs reactii in lant in sfera financiar-bancara. Cursul euro a fost in crestere fata de saptamana trecuta iar pe piata bursiera s-au inregistrat usoare scaderi in volumul actiunilor tranzactionate. Specialistii in domeniu atrag atentia ca reintrarea investitorilor mari pe piata bursiera depinde in mod direct de masurile pe care le va lua noul Guvern de la Bucuresti si ca moneda europeana ar putea atinge un nou prag istoric pe piata valutara.
Parerile sunt impartite in ceea ce priveste evolutia raportului leu-euro in perioada urmatoare. Daca unii analisti mai optimisti se asteapta la o stabilizare a cursului in jurul valorii de 4.3 lei, altii sustin ca se vor inregistra cresteri si ca euro va ajunge sa fie vandut cu peste 4.5 lei. In acest caz, deprecierea leului ar duce la inevitabil la cresterea preturilor.
„Dupa unii, se revine inspre 4.3, altii spun ca o sa creasca la 4.5. Daca ma intrebati pe mine, eu mai repede achesez spre 4.5 decat inspre 4.3. Un leu slab inseamna tentatia de export sa fie mai mare si, in schimb, este rau pentru cei care importa. Discutand mai concret, asta inseamna scumpiri daca va slabi leul, mai ales in domeniul produselor alimentare, dar si pentru celelalte, intrucat noi depindem intr-o masura foarte mare, de aproape 70%, de importuri in domeniul alimentar”, a precizat economistul Stefan Gonczi.
Analistii financiari se asteapta ca volumul productiei la nivel national sa scada in acest an, valoarea produsului intern brut (PIB) fiind aproximata de ei 1.5%, sub cea anuntata de catre Guvern. Efectul ar fi acela de reducere a cheltuielilor cu investitiile.
„In momentul de fata, pentru fiecare 100 de lei produsi, Romania cheltuie 113 lei. Deci diferenta de 13 lei trebuie sa fie suportata de undeva, si anume din imprumuturi. Cand este bine? Cand aceasta diferenta se cheltuieste pentru investitii, pentru ca acei 13 lei maine sa aduca 14 lei – lucru care la noi inca nu se intampla”, a explicat economistul Stefan Gonczi.
Instabilitatea de pe scena politica a fost resimtita imediat si pe piata bursiera. Aceasta a inregistrat usoare scaderi, cauzate de retragerea investitorilor mari de la tranzactionare.
„In primele zile dupa caderea Guvernului Ungureanu, bursa a inregistrat stagnari si chiar usoare scaderi. Asta a insemnat retragerea de la tranzactionare a unor investitori mari. Tranzactionari mai mari au fost pe actiunile Fondului Proprietatea si pe SIF-uri, dar si aici volumul de tranzactionari a fost mult redus fata de saptamanile anterioare”, a relatat directorul unei societati de brokeraj din Baia Mare, Reghina Apan.
Specialistii spun ca, pentru reechilibrarea pietei financiar-bancare, e nevoie de stabilitate politica in Romania, dar si de un plan de masuri coerente pentru a permite investitorilor sa isi deruleze activitatea fara teama zilei de maine.
Sursa: Gabriela Kuhajda