Romania a reusit sa reduca la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera /GES/, in ultimii ani, desi schimbarile climatice inregistrate la nivel global continua sa ne afecteze prin temperaturile extrem de ridicate, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, la conferinta de prezentare a Raportului „Mediul european – starea si perspectiva 2015′ – SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/.
„E suficient sa ne imaginam care ar fi calitatea vietii in Uniunea Europeana in lipsa unor masuri riguroase de mediu si pe fundalul cresterilor constante ale economiilor! Este evident ca, fara o agenda politica solida, asa cum este cea a Uniunii Europene, presiunile asupra mediului ar fi devastatoare, cu impact puternic asupra ecosistemelor si sanatatii populatiei (…) Romania, ca stat membru, este raliata la toate aceste politici. Rezultatele pe care tara noastra le-a acumulat in ultimii ani sunt validate si de Raportul Agentiei Europene de Mediu. Am reusit o scadere a emisiilor de gaze cu efect de sera aproape la jumatate, cum de asemenea am reusit sa diminuam efectul nociv al altor poluanti atmosferici: emisiile de dioxid de sulf, care au scazut cu circa 48%, sau emisiile de NOx, in scadere cu aproape de 30%. Recent, Ministerul Mediului a promovat o Hotarare de Guvern care sa sprijine autoritatile locale in elaborarea si implementarea planurilor de calitate a aerului. Suntem preocupati sa reducem si impactul PM10 in aglomerarile urbane din tara, pentru a nu expune populatia la niciun risc’, a afirmat Gavrilescu.
Conform ministrului, in ceea ce priveste schimbarile climatice, Romania este, in continuare, afectata de temperaturile ridicate.
„Cat priveste schimbarile climatice, chiar si pe fundalul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, acestea afecteaza in continuare Romania. Saptamana trecuta, tara noastra a traversat o perioada dificila, marcata de temperaturi extrem de ridicate. Administratia Nationala de Meteorologie a emis im mai multe randuri coduri galbene, portocalii si chiar rosii pentru anumite regiuni. La fel ca si in alte tari europene, Romania a inregistrat intre 1988 si 2010 o crestere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiata de media globala de 0,6 grade Celsius. Aceasta crestere este sursa problemelor de astazi, resimtita acut nu doar in agricultura, dar si in disconfortul si in starea de sanatate a populatiei’, a spus ministrul Mediului.
Aceasta a adaugat ca Romania ramane una dintre tarile cu cea mai importanta biodiversitate din Europa, cu Delta Dunarii unul dintre etaloanele turismului autohton.
„In cazul biodiversitatii, un alt capitol al raportului, ne bucuram ca aceasta este considerata in continuare una dintre cele mai remarcabile din Europa. Desigur, Delta Dunarii are o importanta deosebita in acest sens prin gazduirea a sute de specii de pasari, unice in Europa. Provocarea Romaniei este de a gasi un echilibru intre activitatile de agricultura, vanatoare si turism, pentru a pastra aceasta biodiversitate fara echivalent in Europa”, a precizat Gratiela Gavrilescu.
Ea a amintit ca, saptamana trecuta, Ministerul Mediului a promovat in sedinta de Guvern o Hotarare prin care se instituie noi reguli de circulatie si supraveghere a navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare ale Deltei Dunarii.
„Este un act la care am lucrat intens si care are rolul de conservare a speciilor si intarire a capacitatii de control, prin sisteme moderne de supraveghere a oricarei ambarcatiuni’, a mentionat seful de la Mediu.
In ceea ce priveste gestionarea apei, potrivit ministrului, „Romania isi propune sa realizeze o gestionare durabila urmand indeaproape cerintele directivelor UE referitoare la acest capitol’.
„Activitatile de management al inundatiilor implica un amestec de politici pe termen scurt, mediu si lung pentru a proteja mediul si pentru apararea vietii populatiei. Asa cum arata si Raportul dumneavoastra /Raportul SOER 2015 al Agentiei Europene de Mediu — AEM, n. r./ politicile de mediu europene au adus beneficii substantiale atat local, cat si global, contribuind la imbunatatirea mediului si a calitatii vietii. In continuare, provocarea cea mai mare ramane gestionarea schimbarilor climatice si felul in care raspundem acestui fenomen. Investitiile verzi, inteligente, schimbarea sistemelor de productie si consum sunt cel mai bun raspuns in aceasta situatie si sansa dezvoltarii durabile a fiecarui stat membru. Romania, prin politicile sale si prin Fondul de Mediu, sustine, si nu doar la modul declarativ, investitiile inteligente la nivel de masa, pentru incurajarea unui consum durabil, in limitele resurselor naturale si pentru un impact cat mai mic asupra mediului’, a subliniat Gratiela Gavrilescu.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ a organizat, luni, la Bucuresti, conferinta de prezentare a Raportului ‘Mediul european — starea si perspectiva 2015’ — SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/.
Conform documentului, emisiile de gaze cu efect de sera /GES/ au scazut, la nivel european, cu 19% din 1990 pana in prezent, in ciuda unei cresteri cu 45% a productiei economice. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene /UE/ consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% in ultimii 18 ani, iar ratele de reciclare a deseurilor s-au ameliorat in fiecare tara.
Sursa: Agerpres