Vezi VIDEO
Femeile in situatii de risc, familiile cu mai mult de doi copii sau cele monoparentale precum si persoanele de etnie rroma vor primi o sansa la integrarea pe piata muncii. Totul in cadrul unui proiect cu finantare europeana, derulat de Fundatia Hope and Homes for Children (HHC) Romania.
Peste 700 de persoane vor beneficia de cursuri de formare profesionala si de consiliere si vor fi create peste 50 de locuri de munca in trei judete, printre care si Maramuresul. Locurile de munca vor fi asigurate in cele 11 structuri de economie sociala care vor fi infiintate.
Fundatia HHC Romania va derula, in perioada 14 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2015, proiectul „Economia sociala = progres social”, finantat prin fonduri europene in cadrul POSDRU. Promotorii isi propun infiintarea a cel putin 51 de locuri noi de munca, crescand gradul de ocupare a membrilor comunitatilor. Dintre acestea, cel putin 37 vor fi ocupate de persoane vulnerabile.
„Avem 250 de beneficiari femei in situatii de risc, 100 de familii monoparentale, 100 de familii cu mai multi copii si 250 de persoane de etnie rroma . Dintre cele 700 de persoane vulnerabile, 400 vor participa la cursuri de calificare si vor primi certificate CNFPA. Vor fi infiintate pana la finalul proiectului si vor fi functionale 11 structuri de economie sociala, totalizand un numar de 51 de locuri de munca, dintre care 37 vor fi beneficiari din grupul vulnerabil, dar nu este necesar ca doar atatia sa fie din aceste grupuri vulnerabile”, a spus Bianca Pop, din partea HHC Romania.
„Scopul e acela de a ajunge la integrarea sociala, la activizarea lor economica, astfel incat acest tip de parinti sa nu mai fie niste beneficiari de alocatii sociale, de venituri din partea statului ci niste contributori direct. Sa poata si ei contribui la ceea ce inseamna taxe si impozite in comunitatile in care traim,” a declarat Stefan Darabus, directorul HHC Romania.
Pe durata proiectului se vor dezvolta, in regiunile Nord Vest si Centru, 11 structuri de economie sociala, complet utilate si functionale. In Maramures, pe baza studiilor realizate si a nevoii identificate pe piata muncii, vor fi infiintate 7 astfel de structuri: doua fabrici pentru prefabricate din beton si cate una pentru paleti, brichete, ingrijire batrani la domiciliu, logistica si marketing si contabilitate.
„Cursurile de formare oferite in cadrul proiectului sunt in primul rand pe domeniile de infiintare a structurilor de economie sociala si anume: lucrator in structuri pentru constructii, agent curatenie, ingrijitor batrani la domiciliu, brutar, pavator, infirmier, ingrijitor bolnavi la domiciliu, operator la instalatiile de prelucrare a lemnului, confectioner produse textile”, dupa cum a prezentat Bianca Pop.
„Economia sociala de care se vorbeste in proiect si care se doreste a fi implementata este una dintre cele mai moderne forme prin care persoane vulnerabile, inclusiv copii, tineri, parintii acestora pot sa isi ridice nivelul de subzistenta”, a declarat Ioan Tohatan, din cadrul Asociatiei partenere Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de N.
Valoarea totala a proiectului este de aproape 10 milioane de lei si se va desfasura in parteneriat cu Judetul Sibiu, Asociatia Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de Nord Baia Mare si Aproximar, Cooperativa de Solidariedade Social, CRL (Portugalia).
Dupa perioada de implementare a proiectului, HHC Romania se angajeaza ca structurile formate sa fie functionale si sa isi mentina activitatea pe parcursul unui an de zile.
Sursa: Sonia Rajnita