O noua sansa pentru persoanele care provin din grupurile vulnerabile de a se angaja pe piata muncii. 400 de someri, femei, tineri sau persoane cu dizabilitati vor beneficia de cursuri de formare in meseriile de arhivist, legator manual sau peisagist/ floricultor. In plus, proiectul derulat de ASSOC isi propune si infiintarea unor structuri de economie sociala unde aceste persoane sa isi desfasoare activitatile.
Proiectul ”Economia Sociala – Implicare si Responsabilitate” isi propune promovarea conceptului de economie sociala prin formarea profesionala a persoanelor din grupurile vulnerabile dar si prin crearea efectiva a 12 structuri de economie sociala. Printre acestea amintim: o structura de arhivare a documentelor de la firme la Tautii Magheraus, o structura pentru transport special – persoane dar si lucruri sau servicii de intretinere spatii verzi, peisagistica.
”In cadrul proiectului vor fi informati si consiliati un numar de 700 de persoane, din care 400 vor beneficia de cursuri de formare profesionala. Tot in cadrul proiectului vom infiinta si un numar de 12 structuri de economie sociala in Maramures, Alba Iulia, Arad si Cluj-Napoca”, dupa cum declara Andreea Vakarcs, manager proiect in cadrul ASSOC.
Persoanele care vor fi selectate pentru cursuri vor fi instruite intr-unul din domeniile: legator manual, arhivar, agent curatenie, lucrator in constructii, peisagist/floricultor sau lucrator in comert. Sansele de angajare vor creste considerabil, mai ales ca, de un an de zile, societatile au nevoie de personal calificat pentru activitatile de arhivare.
”Sansa de integrare pe piata muncii creste foarte mult, deoarece orice firma care presteaza servicii de arhivare are nevoie de personal calificat. Este un domeniu de inceput pentru Romania deoarece doar de anul trecut se solicita operatorilor economici care presteaza servicii arhivistice sa se autorizeze, sa detina personal calificat. Este o nisa noua in Romania, ceea ce pentru persoanele cu dizabilitati speram sa reprezinte o sansa in plus pentru integrarea pe piata muncii”, dupa cum ne informeaza Irina Isacila, director departament economie sociala, Fundatia Alaturi de Voi Romania.
”Practic, prin aceste servicii de economie sociala vom reusi sa cream foarte multe locuri de munca pentru persoanele care nu reusesc sa se angajeze din diferite motive si le vom oferi o oportunitate corecta de angajare si de munca”, completeaza si Forian Salajeanu presedintele ASSOC.
Proiectul ”Economia Sociala – Implicare si Responsabilitate” este derulat de ASSOC Baia Mare in parteneriat cu Fundatia Alaturi de Voi Romania si APROXIMAR Portugalia si este finantat din fonduri europene nerambursabile.
Sursa: Sonia Rajnita