Miliardarii lumii pastreaza munti de bani in numerar, dovada a faptului ca ultra-bogatii se tem de sa investeasca prea mult pe piata financiara, in urma crizei financiare din 2008-2009, relateaza CNBC. Potrivit unui nou studiu in randul miliardarilor, realizat de Wealth-X si UBS, miliardarii pastreaza fiecare, in medie, 600 de milioane de dolari in numerar, suma mai mare de exemplu decat PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare fata de anul trecut si este echivalenta cu 19% din averea lor neta.
„Nivelul mai ridicat al lichiditatilor semnaleaza ca multi miliardari tin banii in afara pietei financiare, in asteptarea momentului optim in care sa isi faca investitiile”, se arata in studiu. Astfel, detinerile in numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decat investitiile lor pe piata imobiliara. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridica in medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile in numerar ale acestora.
Simon Smiles, director de investitii la UBS Wealth Management, a declarat ca familiile miliardare se concentreaza in mare parte pe aceeasi intrebare si anume ce sa faca cu banii. „Aparenta siguranta a numerarului, la care se adauga experienta dureroasa a crizei financiare din 2008-2009 si problemele ulterioare din zona euro, intaresc tendinta de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor”, afirma Smiles in raport.
El avertizeaza insa ca inflatia risca sa erodeze valoarea detinerilor in numerar, el recomandand clientilor sa isi asume anumite riscuri cu instrumente precum derivate pe piata valutara sau CDS-uri. Cu toate acestea, miliardarii se multumesc de multe ori sa suporte pierderi mici decat sa riste pierderi mai mari din plasamente.
Pastrarea unor fonduri mari in numerar nu sunt specifice doar miliardarilor, ci si milionarilor si multimilionarilor, care detin astfel de sume mari, echivalente cu 20%-30% din averea totala neta. Bogatii sunt inca traumatizati de criza financiara din 2008 si 2009, cand multe familii cu bani au ramas fara lichiditati. Mai mult, multe familii bogate au ratat cresterile mari inregistrate pe piata financiara in 2012 si 2013, iar acum simt ca au pierdut cea mai buna ocazie de a investi.
Sursa: Mediafax