Vezi VIDEO
Depozitele bancare, banii pusi la ciorap sau actiunile listate la bursa sunt cele mai uzitate metode de economisire in randul romanilor. Cu toate astea, unii experti in domeniul financiar-bancar recomanda plasarea resurselor financiare pe timp de criza in aur, aceasta fiind o investitie sigura pe termen lung. Un argument in acest sens este si faptul ca dobanda pe care o ofera bancile nu acopera inflatia, in timp ce bursele se prabusesc cu usurinta, dar revin cu greu la valorile initiale.
O evolutie spectaculoasa a avut aurul in ultimul deceniu, de la o valoare de 266 de dolari per uncie inregistrata in urma cu 10 ani, ajungand la depasirea pragului de 1.500 de dolari per uncie, in aceasta vara. Astfel ca, multi oameni de afaceri din lumea intreaga au ales sa isi plaseze cantitati insemnate de bani in aur.
„Pot sa se faca astfel de investitii in aur, in situatia in care acestui metal, de-a lungul timpului, i-a crescut valoarea. Se pare ca si in momentele de fata valoarea unciei de aur a crescut foarte mult. Este o investitie buna, in sensul ca depozitul suplimentar ca si venit al fiecarui individ nu este in pierdere facand aceasta investitie in aur”, a explicat directorul sucursalei BNR Maramures, Gheorghe Branzei.
Baimarenii insa nu sunt la fel de deschisi spre o investitie in aceasta directie iar motivul principal este lipsa banilor. O alta cauza pentru care sunt mai rezervati este si obisnuinta de a-si plasa economiile intr-un cont la banca, crezand ca aceasta este o metoda mai eficienta de a-si pastra banii. Putini sunt cei deschisi spre o astfel de oportunitate, spunand ca au facut sau ca ar face o investitie in aur.
„Da, candva mai demult am ales aceasta investitie si chiar mi-a prins foarte bine ulterior, pentru ca am avut de unde sa imi recuperez investitia. Este o investitie foarte buna”, spune o baimareanca.
„Nu investesc in aur, ca nu am bani. Bijuteriile le iau de ziua baiatului”, povesteste o clienta a unei bijuterii.
Patroana unei bijuterii a intentionat sa scoata lingouri de aur la vanzare, insa demersurile dificile pentru a ajunge in posesia lor au facut-o sa se razgandeasca. Reprezentantii bijuteriilor sau ai caselor de amanet spun ca baimarenii nu sunt obisnuiti sa investeasca in aur, cu atat mai putin in podoabe realizate din acest metal.
„Lumea daca isi cumpara, isi cumpara strictul necesar. Ma refer la verighete, cercei de copii sau un cadou, dar nu in cantitati. Sub forma de bijuterii nu”, explica patroana unui magazin de profil, Eva Bratu.
In Baia Mare exista si o institutie bancara care ofera spre vanzare lingouri de aur. Clientii interesati trebuie sa faca o cerere la banca, iar pentru a intra in posesia aurului lor trebuie sa astepte ca metalul pretios sa le fie trimis din Cluj.
Foto: bijuterii aur (c) english.peopledaily.com.cn
Sursa: Gabriela Kuhajda