WWF-Romania a organizat la inceputul lunii aprilie, in satul Breb, un training pentru proprietarii de pensiuni din zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului pe tema practicilor de ecoturism, in cadrul unui proiect de conservare a naturii prin care organizatia a facilitat o serie de demersuri pentru ca zona sa fie desemnata destinatie de ecoturism. Trainingul a fost sustinut de Carmen Chasovschi, colaborator al Asociatiei de Ecoturism din Romania, si a fost o oportunitate de invatare si de schimb de idei pentru pensiuni din Desesti, Breb si Ocna Sugatag.
Trainingul a demarat printr-o explicare a conceptului de ecoturism si a criteriilor pe baza carora pensiunile pot obtine certificarea in ecoturism – prezentare sustinuta de Bogdan Papuc, de la Asociatia de Ecoturism din Romania. Aceasta parte introductiva a fost urmata de cursul propriu-zis in care participantii au aflat care sunt componentele unei destinatii de ecoturism si modul in care pensiunea se poate incadra in mediul in care este amplasata, cum se pot diversifica si promova activitatile turistice oferite de pensiuni, avantajele conlucrarii intre diversii furnizori locali de servicii turistice, precum si tehnici de amenajare traditionala a spatiului interior si exterior al pensiunii.
Atunci cand doresc sa calatoreasca, turistii aleg mai intai zona in care urmeaza sa calatoreasca si apoi locul de cazare. Ceea ce inseamna ca, pentru a atrage turisti, pensiunea trebuie sa se integreze perfect in mediu si sa recreeze atmosfera din zona in care este situata: prin respectarea stilului arhitectural local, introducerea de elemente decorative si de mobilier specifice locului sau recuperate de la constructiile vechi tipic maramuresene, prin invitarea turistilor sa participe sau sa observe activitatile ce compun viata de zi cu zi la sat.
Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului si, in general, Maramuresul Istoric, este o destinatie care este cautata pentru peisajele de tip mozaic mentinute de practicile agricole traditionale, respectiv cultura – viata la sat si arhitectura si cultura lemnului. Aceasta combinatie reprezinta un avantaj fata de alte zone turistice si de aceea acestea trebuie pastrate, valorificate si promovate. Una dintre concluziile intalnirii este ca aceasta destinatie nu are nevoie de inventii sau elemente de arhitectura preluate din alte zone, ci de conservarea patrimoniului construit existent (case si biserici de lemn, instalatii de tehnica taraneasca) ce face parte din identitatea culturala locala si care a contribuit la renumele zonei pe plan international.
Degradarea si chiar pierderea patrimoniului arhitectural, a valorilor naturale si a peisajelor rurale vor dilua identitatea comunitatilor locale, imaginea zonei la nivel national si international si la reducerea numarului de turisti sau atragerea de vizitatori care nu apreciaza astfel de elemente.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii pensiunilor au adus in discutie birocratia sau chiar impedimentele pe care le intampina cei care doresc sa construiasca pensiuni sau case traditionale din lemn: cadrul legislativ este mult mai restrictiv si mai strict in ce priveste constructiile de lemn in comparatie cu reglementarile si avizele necesare pentru constructia de case moderne; in plus, nu exista surse de finantare pentru constructiile traditionale. Acest lucru este unul dintre factorii care contribuie la degradarea arhitecturii traditionale si care trebuie adresat pentru a salva si stimula constructiile tipic maramuresene.
O posibila solutie s-a identificat in cadrul Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea si Promovarea Destinatiei de Ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului, anume incheierea unui protocol de colaborare intre Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Nord-Vest (Maramures) si Primaria Comunei Budesti. Protocolul ar trebui sa dea un rol activ si o putere crescuta de decizie Ordinului Arhitectilor in procesul de avizare a constructiilor din raza acestei unitati teritoriale, astfel incat sa fie stopata extinderea cladirilor ce nu respecta stilul arhitectural maramuresean.
Parteneriatul este o structura formata in mod voluntar la finalul anului 2013 si aduce impreuna 12 organizatii, institutii si operatori economici din sectorul turistic de pe plan local, la care se adauga WWF si AER ca organizatii sustinatoare. Parteneriatul s-a constituit in vederea obtinerii statutului de destinatie de ecoturism emis de Autoritatea Nationala pentru Turism, prin promovarea valorilor culturale si naturale ale zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului si dezvoltarea infrastructurii si a produselor de turism intr-un mod responsabil, cu respect si atentie fata de capitalul natural.
Mara-Cosau-Creasta Cocosului este intre primele microregiuni din Romania care au incheiat un asemenea parteneriat local si au depus documentatia necesara intrarii in procesul de evaluare coordonat de ANT.
Sursa: Emm