De cateva zile am senzatia ca Romania este Pamantul Fagaduintei. S-a spart Cornul Abundentei si curg spre noi legi si proiecte care au drept unic scop umplerea buzunarelor noastre. Unele au fost asteptate ani buni, au fost solicitate de toata lumea si nu au fost bagate in seama pana acum. Altele apar de niciunde, nici macar nu ne-am fi putut inchipui ca putem sa-l prindem pe Dumnezeu de un picior si sa primim asa ceva.
S-au dat rectificari la salariile bugetarilor, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca masura taierii lor in perioada cand Emil Boc era prim-ministru a fost total nejustificata. Mai mult, se dau niste bani in avans, rectificare la salariile care urmeaza sa fie primite.
Copiii vor avea alocatie dubla, adica in loc de 42 de lei vor primi cate 84 de lei pe luna. Nu mai conteaza ca suma asta nu ajunge nici pentru scutece si mai e mult pana sa simti ca statul te ajuta cu adevarat sa cresti un copil. Nu conteaza nici ca despre marirea alocatiilor se vorbea de pe vremea cand copiii mei erau prin gradinita si legea a fost adoptata dupa ce fiica-mea cea mica a trecut de 18 ani.
M-am prins cu mainile de cap, intrebandu-ma ce i-o fi apucat dupa ce am auzit ca parlamentarii promit niste vouchere de vacanta in suma de 6.000 de lei. Este o masura care ajuta angajatul, le intinde o mana de ajutor si celor ce au afaceri in turism, dat fiind ca pot fi folosite numai in tara, dar apar niste semne de intrebare in legatura cu modul in care va fi pusa in practica aceasta lege.
Apar niste formulari pline de ambiguitate, dupa cum le sta bine legilor romanesti. Se spune acolo ca voucherele de concediu pot fi in cuantum de maximum sase salarii minime pe economie, in functie de posibilitatea angajatorului. Salariul minim pe economie este de 1.050 lei si exista posibilitatea ca angajatorul sa… nu poata sa dea tichetele acestea, al caror cost urmeaza sa se deduca din taxele si impozitele angajatorilor.
Adica angajatorul ar trebui sa aiba acesti bani, sa ii dea angajatului, urmand sa ii primeasca inapoi de la stat, sub forma unor reduceri la plata taxelor. Banii astia ar trebui sa fie cuprinsi in bugetul anual al firmei, asa ca degeaba se spune ca masura va intra in vigoare de la 1 iulie daca angajatorul are posibilitatea sa le spuna angajatilor ca el nu are banii necesari, ca intocmirea bugetului anual se face cu mult timp inainte, ca afacerile nu ii merg asa cum trebuie si ca, daca vor voucherele astea, sa se duca la Parlament si sa ii convinga pe cei de acolo sa adopte niste legi care sa imbunatateasca mediul de afaceri.
Este exact acelasi lucru ca si in legile care spun ca autoritatile locale pot deconta naveta profesorilor sau pot acorda stimulente financiare pentru anumite categorii sociale. Scrie in lege ca pot, dar… nu au de unde, asa ca „pututul” se transforma in neputinta.
Pe de alta parte, sunt sigur ca angajatii in sistemul de stat isi vor primi banii si vor fi destule firme private care vor dori sa isi fidelizeze, si prin aceasta metoda, angajatii. Vor veni bani catre afaceristii din turism, dar depinde de fiecare sa stie sa atraga turistii spre hotelul sau pensiunea lui.
Concurenta in domeniu este mare, chiar daca s-a pus din start conditia ca voucherele sa fie folosite doar pe plan intern. Ma umfla rasul cand ma gandesc cu ce ii intampina Maramuresul pe cei ce, ipotetic, vor ajunge in judet dupa ce tichetele le vor intra in buzunar. Aeroportul functioneaza cum functioneaza, cursele interne pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar cele internationale… pe trei degete, dintre care unul varat intre celelalte doua. Despre Caile Ferate Romane… numai de bine, pe Sasar, Somes sau pe Tisa in jos nu vine nimeni cu pluta, asa ca singura noastra speranta raman drumurile.
Asa vor spera si turistii, sa fie drumuri bune si masina lor sa ramana intreaga dupa ce isi fac concediul. Se spune ca speranta moare ultima si se va vedea asta si acum. Intai va muri masina…
Locuim intr-o zona frumoasa, inca prea putin cunoscuta. Cei din afara judetului confunda, inca, Maramuresul administrativ cu Tara Maramuresului. A fost nevoie ca Grigore Lese sa capete notorietate pentru ca lumea sa afle ca exista si Tara Lapusului.
Dar inca nu se stie ca mai exista si Tara Chioarului si cea a Codrului, care au ca singura legatura cu Maramuresul Istoric doar faptul ca sunt cuprinse in acelasi judet. Este nevoie de promovarea lor, este nevoie de gasirea unor modalitati prin care sa fie facute cunoscute. Si e nevoie de crearea unor conditii propice pentru a putea fi vizitate. De aici incolo depinde de cei din zona daca vor sti sa ii faca pe turisti sa revina. Maramuresul, sunt convins, poate trai din turism.
Plina de neclaritati cum e, masura acordarii voucherelor poate fi benefica si pentru maramureseni. Trebuie sa stim insa sa profitam de ea si, dupa cum vad, startul l-am pierdut in competitia cu alte zone turistice. Bucovina este un singur exemplu.
Pe de alta parte, toate legile astea aprobate acum ma fac sa ma gandesc ca se apropie anul 2016, cand vor fi alegeri. Nu prea cred eu ca alesii nostri se gandesc, cu adevarat, la noi si nu isi pregatesc terenul pentru urmatoarele alegeri.
Ca sa ma convinga ca nu se gandesc la binele lor, ar trebui sa adopte inca o lege. Cea prin care banii necesari pentru alocatii, vouchere de calatorie si alte ajutoare financiare sa provina din fondul de salarii al parlamentului. Adica sa isi micsoreze ei salariile, deconturile si pensiile speciale si sa dirijeze banii spre cei ce i-au ales. Vezi sa nu!
Sursa: Ioan Buda-Tetu