Prin anii ’90 romanii voiau sa faca primii pasi spre Occident si spre valorile, banuite, nu neaparat stiute, ale capitalismului. In fruntea tarii fusese ales, cu un procent zdrobitor, cel care atunci cand aparea rasarea soarele. Ion Iliescu zambea machiavelic catre popor si, prin spate, facea pasi catre rasarit. Atunci s-a spus despre el ca semnalizeaza dreapta si o ia la stanga.
A fost nevoie de schimbarea lui pentru ca Romania sa profite de unele oportunitati, altele fusesera deja pierdute (unirea cu Moldova, de exemplu) si drumul catre democratie sa continue. S-au schimbat de atunci guverne in totalitate sau doar ministri din componenta vreunui guvern.
Prin Parlament au trecut mii de oameni. Partea proasta este ca se adevereste, pe zi ce trece, ca Silviu Brucan a gresit cand a spus ca va fi nevoie de 20 de ani pentru trecerea la capitalism. Au trecut 25 de ani si inca nu s-au stabilizat mecanismele democratice, inca nu exista reguli clare dupa care sa functioneze societatea. A capatat incredere in ea, ca institutie, Directia Nationala Anticoruptie si propunerile de arestare vin pe rand. Exista voci (Danilet de la CSM, printre altii) care spun ca, de fapt, valul asta de arestari nu a dus la intarirea luptei impotriva coruptiei, ci doar la cresterea valorii mitei care este ceruta. Acum, cel care cere mita poate plusa, spunand ca riscul la care se expune este mare. Lupta politicienilor impotriva celor ce vor sa ii faca sa inteleaga ca legea trebuie respectata ia forme diferite.
A trecut vremea cand Adrian Nastase si gasca lui se afisau la tribunal pentru a pune presiune pe justitie si a-l apara pe Gabriel Bivolaru. Acum lucrurile sunt mult mai simple, un vot negativ in Parlament la solicitarea de urmarire penala sau de arestare a vreunui deputat sau senator rezolva tot.
S-a vazut asta si miercuri, cand s-a votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Sova. Fostul ministru a ramas cu imunitatea… imuna si a scapat de arest, spre deosebire de colegul sau de partid Darius Valcov. De ce pentru unii colegii de Parlament sunt muma si pentru unii ciuma? Explicatia e simpla: in fata legii se vrea egalitate doar pentru catei. Si, indiferent cat ar crede lumea ca doar noi, poporul de rand, populimea, suntem catei, nici in clasa politica nu sunt toti dulai. Unii nu au fost de la inceput si au preferat sa fie doar niste catelusi care se gudura pe langa dulai, sa prinda si ei o bucatica din os, iar altii au fost candva dulai si, dintr-un motiv sau altul, vremea lor a trecut.
Eu sunt sigur ca daca nu s-ar fi facut atata tam-tam in ultima vreme in presa despre afacerile lui Valcov de pe vremea cand era primar al Slatinei, despre mita primita in pungi de plastic, prin cimitire si averea ascunsa prin seifuri dosite pe la prieteni, el ar fi fost dulau mai departe. M-a distrat imaginea acelei femei care l-a miruit pe Sova inainte de vot si sunt sigur ca ea crede, in naivitatea ei, ca acest gest l-a salvat. Femeia aceea va intra in legenda cu replica data cand a fost intrebata de respectarea Constitutiei: „Da’ mai lasa-ma, domnule cu Constitutia”. Asezam replica ei langa „Ciocu’ mic ca acum suntem noi la putere” si ne dam seama ca parlamentarii urineaza, frumos, cu bolta, pe alegatori si pe legi. Constitutia spune ca luarea unor hotarari de catre parlamentari se face cu votul a jumatate plus unu dintre cei prezenti si doar pentru adoptarea unor legi organice e nevoie de majoritatea simpla a celor alesi. In cazul lui Sova trebuia luata o hotarare, dar s-a socotit rezultatul votului ca pentru o lege. Mai lasa-ma, domnule, cu Constitutia…
Mentalitatea asta, de oameni care stau deasupra legii, se transmite si in teritoriu. Numiti politic, directori si directorasi stiu ca nu are nimeni ce sa le faca atata timp cat sunt ai lor la putere. Trebuie doar sa nu faca ceva boroboata pe care sa nu o poata acoperi nimeni, mai ales daca rasufla in presa. Dumitru Dumuta ar fi stat mai departe ca secretar al Consiliului Judetean, pentru a da gir actelor legislative, daca nu se afla ca trebuia sa se pensioneze din 6 octombrie. Asa, a depus cererea de pensionare doar in luna februarie si se cauta acum alte tertipuri pentru ca decizia de pensionare sa vina cat mai tarziu.
Se aude ca nu se trimite situatia veniturilor de dupa depunerea cererii, pentru a nu se putea calcula inca nivelul pensiei. Ca el procedeaza multi dintre cei pusi in scaune. Partea proasta este ca ei se simt tari pe pozitie si, desi multi nu au nicio legatura cu domeniul pe care-l conduc, nu au nici interesul sa isi tina aproape specialistii in breasla. Aia i-ar trage de maneca si le-ar spune unde gresesc. Asa ca au cale libera „Yes-man-ii”, care ii arata sefului unde era cat pe ce sa aiba o scama. E plina Romania de catei ce se tem de lege. Peste ei se uita, sfidator, dulaii. Nu e bine, dar cel mai rau este ca puii lor cresc cu mentalitatea ca legea nu e pentru ei si, inca de mici, se picura pe cei aflati dedesubt…
Sursa: Ioan Buda -Tetu