Regele Mihai I al României: „Eu când vorbesc despre români, vorbesc despre mine”
Au fost două săptămâni triste pentru România. Regele Mihai a murit iar noi, după cum a spus băiețelul intervievat de Pro TV, am rămas cu comuniștii.
Recunosc, primul meu impuls a fost să lansez noi invective în direcția Parlamentului, locul care ne acaparează atenția de ceva vreme.
N-a ținut mult. Din noianul de informații cu care am fost asaltat (într-un sens bun, desigur) zilele astea, am ales să rămân cu învățătura transmisă de Regele Mihai și evidențiată chiar la începutul acestor rânduri.
Ar fi fost multe de arătat cu degetul. Aș fi putut începe cu mesajele postate de urmașii celor care l-au alungat și, ulterior, l-au împiedicat pe Regele Mihai să revină în țară. Dar ce valoare au acestea în comparație cu gândurile și amintirile frumoase despre rege transmise de oamenii simpli?
Aș fi putut continua cu grosolănia afișată în timpul funeraliilor de indivizii instalați în fruntea țării, însă acestea pălesc, devin aproape inexistente, în fața tristeții miilor de români care și-au condus regele pe ultimul drum.
Nu spun că nu e bine să condamnăm greșelile făcute de concetățenii noștri, indiferent unde s-ar afla. Spun doar că ar fi cazul să încetăm să ne acuzăm unii pe alții și să începem să muncim mai mult la imaginea țării noastre.
În această direcție, Regele Mihai e cel mai bun exemplu. Dacă am fi fost alungați din țară și „cadorisiți” cu tot felul de povești țesute – unele cu ață albă, probabil că ne petreceam timpul liber dând interviuri în care ne făceam țara cu ou și cu oțet.
El nu a procedat așa. Ghidat de simțul datoriei, a continuat să pună o vorbă bună despre noi pe oriunde a călătorit.
Așa ar trebui să facem și noi. În loc să ne ponegrim țara zilnic (cu excepția zilei de 1 Decembrie), mai bine am vorbi despre ea ca și cum am vorbi despre noi.
Sursă imagine: ziuaveche.ro
Robert Bandi