Am spus de multe ori ca am doua maini stangi, nu stiu sa fac multe lucruri. Ma pricep foarte bine sa nu am bani. Atat. Pe plai mioritic e cam mare inghesuiala in domeniul asta asa ca, de cate ori aud cate ceva despre bani care ajung cu nemiluita pe la unii sau altii, imi vine sa spun, ca taranul lui Marin Preda care vede girafa, ca asa ceva nu exista. Cu toate acestea, exista bani si sunt si oameni cu buzunare incapatoare.
Am citit acum o noua lista comunicata de Agentia Nationala de Integritate in care sunt insirati parlamentarii care si-au angajat rude la cabinetele parlamentare. Lui Liviu Titus Pasca si Stefan Buciuta, care au dat, ilegal, bani subordonatilor, respectiv rudelor, li se adauga Stefan Beres, Pavel Horj si Doru Lese Brasoan. Din cate stiu, niciunul dintre ei (si cred ca nici rudele lor) nu erau muritori de foame. Numai ca si in cazul parlamentarilor e valabila zicala aia cu cel care are si ar mai vrea. Aproape 200.000 de lei ar trebui acum recuperati numai de la cei trei parlamentari din Maramures, ceea ce inseamna alti bani dati si alt timp pierdut pe la instante, ca nu prea cred eu ca vor renunta atat de usor la banii primiti.
Ma ingrozesc cand vad cum merg proiectele derulate cu fonduri europene sau din bugete locale si cum se arunca, efectiv, bani pe lucrari facute de mantuiala. O parte a autostrazii Sibiu – Orastie, inaugurata in noiembrie 2014, inainte de alegerile prezidentiale, va trebui demolata si refacuta. La cativa metri sub sol au fost descoperite, acum, pungi de apa, infiltratiile ducand la aparitia unor falii in autostrada.
Ma gandesc ca si la noi, in timpul lucrarilor pe Gutai, oprite pentru o luna (dupa cum s-a anuntat) si aproape doua (dupa cum au durat) s-a vorbit, la un moment dat, despre lucrari neprevazute, la un pod care s-a surpat cand s-a intrat pe el. Asta este, lucrarile facute de romani sunt asa cum sunt ei, imprevizibile Nu stiu cum si de ce la altii se fac analize amanuntite inainte si se incepe lucrul abia cand stii ce te asteapta.
Probabil ca altadata era asa si la noi, altfel nu ar fi vorbit poporul roman despre croitorul care masoara de trei ori si taie o data. Tot ce se intampla tine de domeniul paranormalului, ca normal nu stiu daca mai este ceva pe la noi. Un alt fenomen care iese din limitele normalului este, de exemplu, alocatia lunara acordata de guvernul Romaniei pentru un refugiat, in comparatie cu salariile din tara.
In sedinta de guvern de saptamana asta s-a stabilit ca un refugiat sirian sau de pe unde o fi el are dreptul la un sprijin financiar lunar de 1.185 lei in sezonul rece si 1.117 lei pe timp calduros. Facand comparatie cu salariul minim net, care este sub 800 de lei, sau cu alocatiile de sprijin, in jur de 140 de lei, mai ca iti vine sa zici ca romanul este cetatean de rangul doi la el in tara. Mai mult, se pare ca numarul celor care vor veni din alte tari va fi mai mare decat se vorbeste. Tot in sedinta de miercuri s-a stabilit ca vor putea fi dati bani pentru chirie in cazul in care numarul azilantilor va depasi capacitatea centrelor de primire.
Norocul nostru e ca nu se inghesuie nimeni sa vina pe la noi. Migrantii care intra in contact cu politistii de frontiera sunt dintre cei care vad Romania doar ca o tara de trecere spre un trai mai bun. De fapt, daca stam sa ne gandim, si romanii au ajuns sa isi vada tara doar ca un loc din care ar pleca oricand, daca li se ofera oportunitatea.
Ma gandesc ca pe vremea comunistilor Constitutia vorbea despre egalitatea tuturor si despre drepturile nemaipomenite pe care le aveau romanii. Scriptic, asa era. Faptele demonstrau ca lucrurile nu stau chiar asa si ca romanii o duceau bine doar… prin reprezentanti. Au trecut 25 de ani de cand lumea s-a ridicat, nemultumita, au murit oameni nevinovati si constati ca mare lucru nu s-a schimbat. Unii dintre romani sunt mai egali ca altii. Asa este pe peste tot, inteleg, nu sunt adeptul uniformizarii si sablonizarii.
Numai ca discutam cu un prieten care a locuit mai multi ani in Canada si imi spunea ca acolo fiecare om are o casa si o masina. De aici incep diferentele… Nu stiu ce o fi scriind in Constitutia Canadei, dar la noi se vorbeste, in unul dintre articole, ca „statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economic si de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent”. Eu inteleg ca acolo e vorba de toti cetatenii romani.
Vad ca si acum scriptic e una si faptic alta. Un nivel decent au doar unii iar masurile luate pentru protectia social tind sa fie mai mari pentru cei care vin in tara decat pentru cei care sunt deja aici. O fi anormal, paranormal, cum o fi, dar normal nu e…
Sursa: Ioan Buda – Tetu