Vezi VIDEO
Prima zi de scoala poate sa fie o adevarata trauma pentru un copil care paseste in premiera pragul unei scoli. Psihologii spun ca ziua de 15 septembrie trebuie pregatita in avans chiar si pentru elevii din anii mai mari. Un rol principal in aceasta pregatire il au, firesc, parintii. Acestia sunt sfatuiti sa se implice mai mult in tot ce inseamna pregatirile pentru scoala.
„E o problema destul de delicata si, asa cum stiti foarte bine, fiecare copil e unic, ceea ce inseamna ca procesul de adaptare al fiecarui copil la mediul scolar este in mod definitoriu, individualizat. Cu siguranta, noi sfatuim intotdeauna, in calitate de consilieri scolari, parintii, ii sfatuim sa se implice foarte mult in ceea ce inseamna educatia copilului si pregatirea lui pentru o noua etapa in viata scolii”, a precizat Cristina Ambrus, psiholog scolar.
Chiar daca pare mult mai eficient si multi dintre parinti spun ca la fel au facut si ei, este indicat sa nu se sara peste clasa pregatitoare, mai ales in cazul prescolarilor. Anul intermediar, care face trecerea de la gradinita la scoala, poate sa-i scuteasca pe parinti de multe batai de cap.
„Ne referim acum la copiii mici care sunt acum in etapa aceea, de trecere de la viata prescolara, de la etapa de invatamant prescolar la clasa pregatitoare si la ciclul primar. Aici foarte bine poate sa intervina clasa pregatitoare. Clasa pregatitoare a fost gandita in scopul de a face trecerea mult mai armonioasa si mult mai lina intre etapa de viata prescolara si mediul scolar si anume invatamantul primar si aici copiii sunt familiarizati foarte mult cu ceea ce inseamna context scolar, sarcini scolare, clasa, colectiv de elevi. Sunt invatati si stimulati sa socializeze cu ceilalti copii. Inca nu primesc note dar primesc calificative scolare. Sunt obisnuiti cu tot ceea ce inseamna teme pentru acasa, program de scoala, program de dupa scoala. Iata ca aici programul de scoala are un rol foarte important”, a mai adaugat psihologul.
Chiar daca este vorba despre un copil mai mare sau chiar despre un adolescent cu probleme de adaptare, psihologii recomanda ca inainte de revenirea la unitatea de invatamant sa fie fixata o rutina, pentru ca reintegrarea dupa cele trei luni de vacanta sa fie cat mai lina.
„Cel mai simplu lucru este ritmul biologic adica rutina aceea de somn – veghe pe care orice copil trebuie sa o aiba. Parintii, spre exemplu, ii sfatuim in acest caz sa fie implicati in rutina programului copilului. Asta inseamna ca, cu cateva zile sau poate cu o saptamana inainte de inceperea scolii si cateva zile dupa inceputul scolii, parintii sunt rugati sa intervina in pregatirea programului. Copilul trebuie invatat sa se culce si sa se scoale la o anumita ora. Asta este ritmul biologic si este foarte bine ca lucrul acesta sa fie facut inainte de inceputul scolii”, a subliniat Cristina Ambrus.
Specialistii in comportament infantil ii sfatuiesc pe parinti sa-i implice pe cei mici in absolut toate activitatile care sunt legate de scoala. De la alegerea gentii pe care o vor purta zilnic la cursuri pana la selectia rechizitelor necesare.
„Am vazut foarte multi parinti care merg impreuna cu copiii lor la cumparaturi. E o activitate care poate fi foarte placuta pentru copii, chiar amuzanta. Copiii isi pot alege ghiozdanele si rechizitele in functie de preferintele lor personale”.
Implicarea parintelui in activitatile pe care le face copilul este foarte indicata, o spun numeroase studii in educatie parentala si in psihologie educationala. Acestea arata ca implicarea parintelui in tot ce inseamna viata scolii, cu fiecare etapa – de la pregatirea pentru scoala din punct de vedere al rechizitelor, al ghiozdanului si pana la efecturea temelor de casa – are un impact pozitiv asupra performantei scolare si adaptarii copilului la mediul scolar.
Sursa: Ana Pop