Vezi VIDEO
Un mini dictionar audio-vizual in opt limbi a fost lansat in Baia Mare. Initiativa ii apartine unei organizatii neguvernamentale din Baia Mare.
Voluntarii spun ca era nevoie de un astfel de “instrument de lucru” pentru a facilita comunicarea dintre tinerii romani si cei veniti din alte tari.
“Visualize my language!” este o initiativa a voluntarilor de la organizatia neguvernamentala Yellow Shirts din Baia Mare, proiectul fiind finantat din fonduri europene.
Tinerii spun ca au dorit sa creeze un dictionar in opt limbi pentru a-i ajuta pe cei veniti din alte tari sa invete mai usor limba romana.
Documentul le va fi util insa si romanilor, care vor putea descoperi graiul altor popoare prin intermediul acestui document.
“Aceasta initiativa a venit in urma observarii lipsei de experienta si cunostinte pe parte de limbi straini, atat a participantilor romani, cat si a celor straini in proiectele internationale si am dorit sa-i ajutam sa invete mai usor una din cele opt limbi: romana, engleza, franceza, italiana, germana, spaniola, turca si rusa. In proiect sunt opt voluntari, iar acestor opt li s-au mai adaugat zece internationali. Varsta lor este intre 17-30. Am avut si profesori de franceza care au lucrat, absolventi de limbi straine”, a declarat presedintele organizatiei neguvernamentale Yellow Shirts din Baia Mare, Andreea Caplescu.
Voluntarii marturisesc ca in colaborarile avute cu tinerii veniti din strainatate au descoperit ca acestora le era greu sa se acomodeze cu limba romana. Cu ajutorul dictionarului, acestia vor dobandi acum mai usor cunostinte de baza dintr-o limba straina.
“Cred ca este foarte util deoarece, fiind studenta in Cluj, am interactionat si in afara asociatiei cu astfel de studenti si am vazut cat de greu le era sa se acomodeze cu limba romana, mai ales celor din tari care nu sunt latine. Cei din Italia, Franta, lor le era mai usor sa se acomodeze cu limba romana, dar de exemplu celor din Polonia le era mai greu si atunci acest dictionar le va fi util pentru a invata cuvinte de baza sau chiar mai mult daca aveau baza in limba romana”, a relatat una dintre voluntare, Georgiana Harangi.
Mini dictionarul va fi disponibil din aceasta luna in format electronic, la adresa visualizemylanguage.webs.com.
Sursa: Camelia Tocaci