Municipiul Baia Mare va fi un etalon în ceea ce priveşte educaţia, nu vor mai exista ani de studiu comasaţi în aceeaşi încăpere şi nu se va desfiinţa nicio clasă. Primarul Cătălin Cherecheş ia atitudine şi pune punctul pe „i”, după ce ministrul Educaţiei a emis un ordin prin care ar urma să „se taie din pix” mai multe clase din oraş.
„În municipiul Baia Mare nu se desfiinţează nicio clasă. Mai mult decât atât, dacă tot am ajuns în această situaţie, trebuie să spunem că mi se pare absolut revoltător ca Autoritatea Centrală, Ministerul Educaţiei prin tot ceea ce înseamnă miniştri care s-au perindat, pentru că nu vorbim despre acest nefericit, ci vorbim şi de alţii, un ministru care din punctul meu de vedere, nu ştiu, o să verific dacă are domiciliul în Baia Mare , nu ştiu cum să procedez să-l fac «persona non grata» aici, în municipiu. Consider că astfel de oameni nu-şi au locul nici măcar în conducerea unei grădiniţe, cu tot respectul pentru cei care conduc grădiniţe. Cred că fiecare dintre dumneavoastră, cei care conduceţi o şcoală, un liceu, un colegiu aţi fi mult mai capabili să conduceţi Ministerul Educaţiei decât acest nefericit”, a spus Cherecheş.
Ordinul emis de ministrul Educaţiei, prin care ar urma să se desfiinţeze mai multe clase, este de fapt un abuz. Dezvăluirea a fost făcută chiar de către primar care este determinat să uzeze toate pârghiile legale de care dispune pentru a stopa acest demers.
„Cred că s-a realizat un abuz din punctul meu de vedere, raportat la faptul că acest Ordin al ministrului încalcă Legea Educaţiei Naţionale. Este cel mai clar exemplu juridic de abuz în serviciu. Dacă noi vom ataca în Contencios Administrativ, decizia de Contencios Administrativ dacă ne va fi favorabilă vom avea şi repercusiuni cu caracter penal. Din punctul meu de vedere, orice fel de Inspectorat Şcolar, inspector general care se raliază la acest ordin nu face altceva decât să fie părtaş la o infracţiune şi din punctul meu de vedere trebuie să răspundă în solidar cu nefericitul.
Cred, de asemenea, că aşa cum vă spuneam că filosofia, dacă putem numi filosofie de funcţionare sau de guvernare a învăţământului în România a fost şi este una nu doar greşită ci una, din punctul meu de vedere, diabolică, considerând educaţia în România un cost. Atâta timp în care trăim într-o ţară în care Educaţia şi Sănătatea vor fi exclusiv considerate de către cei care guvernează şi nu vorbim doar de cei de azi ci şi de cei de ieri, de alaltăieri şi de acum 10 şi 15 ani, dacă vor fi aceste elemente importante în dezvoltarea unui stat considerate un cost, nu ne vom putea numi stat”, a mai spus Cherecheş.
Municipiul Baia Mare va deveni un exemplu pozitiv de gestionare a acestei situaţii. În următoarea perioadă la nivelul oraşului vor avea loc consultări şi se vor face propuneri de reaşezare a structurii şcolare din municipiu. Fiecare actor implicat va fi consultat şi se va ţine seama de cerinţele şi nevoile reale ale copiilor.
„Avem această situaţie pe care va trebui s-o rezolvăm în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar va trebui s-o rezolvăm între noi. Am decis să discut cu dumneavoastră ca în următoarea perioadă să reaşezăm şi să regândim structura şcolară în municipiul Baia Mare, dar o vom face în aşa fel încât dumneavoastră, colegii dumneavoastră învăţători, cei care gestionează grădiniţe, cei care gestionează alte structuri să-şi spună punctul de vedere într-o anumită perioadă de timp. Pe de altă parte, elevii, respectiv părinţii, sindicatele vreau să aibă părerea lor. Lucrul acesta vreau să se întâmple până la sfârşitul lunii februarie, urmând ca la 1 Martie sau după 1 Martie să facem o propunere către Consiliul Local şi să facem o nouă structură, nu pentru 2019 ci chiar pentru 2018, septembrie 2018. Subnt câteva chestiuni de corectat, sunt câteva chestiuni care ţin de eficienţă, dar vă repet, nu sunt de acord şi nu se va întâmpla în Baia Mare ca vreao clasă să fie desfiinţată sau mai mult decât atât, vreau să intrăm mai adânc în subiect şi să readucem clasele primare cel puţin la nivelul la care fiecare clasă să aibă un învăţător, respectiv clasele să fie clar separate. Este o chestiune care, din punctul meu de vedere, a fost tratată abuziv, o chestiune care poate lăsa urme grele în evoluţia învăţământului în România pentru că afectează foarte mult învăţământul profesional şi lucrurile pe care noi le dorim sunt acelea de a consolida învăţământul profesional în Baia Mare şi în România”, a concluzionat Cherecheş.