Vezi VIDEO
Cresterea copiilor este de cele mai multe ori o adevarata arta, astfel ca orice derapaj din partea parintilor poate avea un impact major in dezvoltarea celor mici. Psihologii recomanda moderatie in toate actiunile si un dialog deschis cu copiii, inca de la cele mai fragede varste.
Greselile cel mai des intalnite in procesul de educare al unui copil sunt pedepsele corporale, comparatiile intre propriul copil si cei ai prietenilor, dar si libertatea prea mare cand vine vorba despre utilizarea calculatorului si a televizorului.
„Unele dintre ele ar fi aceea de a compara copilul nostru cu al altcuiva si a nu-i pune niste conditii clare in ceea ce priveste programul la televizor, cel de utilizare a calculatorului si internetului. O alta greseala ar fi aplicarea unor pedepse necorespunzatoare, cum ar fi cele corporale. Alegand sa ne batem copilul nu vom reusi sa-l educam, pentru ca bataia, pana la urma, este o umilinta. Copilul trebuie sa stie de mic ce trebuie sa faca, cand si de ce. E foarte important sa ii explicam motivele pentru care trebuie sa faca un anumit lucru si, de asemenea, daca i se aplica o pedeapsa, motivul pentru care a primit acea pedeapsa”, a declarat psihologul Cristina Oanea.
Copilul va face intotdeauna ceea ce face parintele, nu ceea ce spune el si, tocmai din aceasta cauza, exemplul adultilor este esential in educatia celor mici. Exista si limite pe care un parinte nu trebuie sa le incalce, iar acestea tin de independenta copilului. Tocmai de aceea, de exemplu, parintii nu trebuie sa aleaga prietenii copilului.
„Trebuie sa ii lasam pe ei sa isi aleaga prietenii, pentru ca vorba de viata lor. Desigur, apare dorinta noastra aici, dar in esenta este viata lor si ei trebuie sa isi aleaga prietenii. Noi vom putea interveni in gestionarea acestor relatii si bine ar fi sa ii invitam acasa, pentru a vedea cine sunt acesti prieteni, pe ce baza s-au legat aceste prietenii, cum, cand si de ce”, a adaugat psihologul.
Educatia celor mici incepe, spun specialistii, de la cele mai fragede varste. Astfel, din momentul in care copilul rosteste deja primele cuvinte, adica din jurul varstei de 2 ani, el intelege deja sfaturile si solicitarile parintilor, daca acestea sunt exprimate intr-un limbaj adecvat si pe un ton cat mai normal.
Sursa: Tania Purcaru