Curtea de Apel Bucuresti a respins, azi, 29 februarie, cererea formulata de mai multi parinti de suspendare a ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, care va incepe in 5 martie.
Mai multi parinti au dat in judecata, in patru dosare, Guvernul si Ministerul Educatiei, cerand anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si clasa I.
Curtea de Apel Bucuresti a judecat, azi, 29 februarie, unul dintre aceste dosare, in care reclamanti sunt patru parinti, acestia cerand suspendarea ordinului privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I.
Instanta a respins solicitarea parintilor, astfel ca ordinul ramane in vigoare.
Intr-un alt dosar judecat luni la Curtea de Apel Bucuresti, in care 39 de parinti au formulat cerere de suspendare a ordinului, este asteptata in continuare o solutie. Avocatii parintilor spuneau ca o decizie in acest dosar ar putea fi anuntata miercuri.
Totodata, alte doua dosare ale parintilor impotriva Guvernului si Ministerului Educatiei privind acelasi ordin urmeaza sa fie dezbatute de instanta in 2 martie si, respectiv 6 martie.
Parintii au dat in judecata Guvernul si Ministerul Educatiei nemultumiti ca, in urma acestui act normativ, nu isi vor mai putea inscrie copiii decat in scolile de care apartin cu domiciliul.
In actiunea depusa la instanta parintii arata ca Ordinul 3064/2012 este neconstitutional, ca le ingradeste mai multe drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie si ca pentru asumarea lui societatea civila, parintii si cadrele didactice nu au fost consultati.
Avocatul parintilor din acest dosar, Mihai Radu, a declarat pentru Mediafax ca la acest moment exista pe rolul Curtii de Apel Bucuresti patru actiuni de suspendare a acestui ordin, ele fiind continuate implicit de patru actiuni de anulare a Ordinului nr. 3064.
Mihai Radu a spus ca aproximativ 80 de parinti au actionat deja institutiile statului in instanta, dar acestora li s-ar putea alatura multi altii, precizand ca el a primit numeroase telefoane in acest sens.
„Acest ordin nemultumeste parintii care trebuie sa-si inscrie copiii in clasa zero, asa zisa clasa pregatitoare, sau clasa I, din mai multe motive. Exista discutii privind procedura, metodologia aleasa”, a aratat avocatul Radu.
El a aratat ca sistemul este foarte greoi si, desi nu este mentionat expres in ordin, in practica cele patru etape de inscriere prevazute nu permit parintilor decat varianta inscrierii copilului la scoala de circumscriptie.
„Prin orice alta alegere parintele risca sa-si inscrie copilul in etapa a patra la scolile ramase cu locuri libere, care va dati seama ca sunt scolile cele mai slabe din localitati”, a precizat Mihai Radu.
Avocatul a mai aratat ca in acest ordin „exista o multime de probleme legale”, precizand ca actul „contravine unor principii de drept constitutional, chiar si Legii invatamantului, adica chiar legii in baza careia a fost emis”.
„Nu da sansa la libertatea individuala, nu are in vedere principiul interesului major si in principal al minorului, nu da dreptul la libera alegere, desi acest ultim drept este prevazut de articolul 29 din Legea invatamantului. Exista probleme de forma la acest ordin, pentru ca el a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile, a parintilor, a scolilor din sistem”, a adaugat avocatul Radu.
Potrivit ordinului ministrului Educatiei, prima etapa a inscrierilor s-a desfasurat in intervalul 5-16 martie, cand parintii au depuse cererile de inscriere a copiilor la scoala de circumscriptie.
A doua etapa a inscrieri a avut lor in perioada 20-27 martie, cand au fost completate cererile de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara, pe locurile ramase libere.
A treia etapa va fi intre 23 si 25 martie, cand are loc inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat, in etapa a doua, inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar care nu au fost admisi si solicita inscrierea la scoala de circumscriptie.
Ultima etapa de inscriere cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.
Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea a declarat ca prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant. Ea a precizat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.
Sursa: Mediafax