Vezi VIDEO
„Scoala altfel” ar putea fi un model educational pentru scolile din alte colturi ale lumii, au aratat participantii la o masa rotunda organizata ieri, 19 noiembrie, in Baia Mare. In cadrul evenimentului care a avut ca tema „Educatia si invatamantul”, profesori si tineri din tara si din strainatate au facut un schimb de idei vizavi de modul in care se desfasoara activitatea educationala in scoli din diferite state. Concluzia a fost ca in invatamantul romanesc ar fi nevoie de mai mult dinamism si chiar de o educatie personalizata, asa cum se intampla in alta parti ale lumii.
Activitatile din cadrul „Saptamanii Educatiei Internationale” au continuat ieri, 19 noiembrie, cu o masa rotunda pe tema „Educatie si invatamant”. La eveniment a fost invitat sa participe personal didactic si nedidactic din conducerea unor scoli din tara, dar si din alte tari, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia, Canada. N-au lipsit nici tinerii care si-au impartasit impresiile despre modul in care se desfasoara cursurile in scolile de unde provin.
Participantii la discutii au concluzionat ca in invatamantul romanesc ar fi nevoie de unele schimbari. Imbunatatirea sistemului educational trebuie sa porneasca de la dascali, fiind necesara o schimbare de mentalitate pentru a face orele mai atractive, a aratat una dintre profesoarele care au avut ocazia sa predea timp de zece ani in scoli din America. Aceasta a marturisit ca in scolile americane activitatea e una personalizata, in functie de abilitatile pe care le are fiecare elev.
“In primul rand, trebuie schimbata mentalitatea profesorilor. Se asteapta de atatea ori interventia Ministerului sau a Inspectoratului si de multe ori uitam ca noi suntem aceia care dirijam ce se intampla de fapt in clasa. Cu toate ca avem o programa curiculara pe care trebuie sa o respectam, ce se intampla in clasa se bazeaza mult pe abilitatile profesorului, pe capacitatea lui de a personaliza lectia, pe capacitatea lui de a duce exteriorul in interior pentru copii, pentru ca nu toti reusesc sa experimenteze multisenzorial ceea ce se intampla in invatamant”, a afirmat Camelia Rat, reprezentant al Asociatiei Autism Baia Mare.
Conform organizatorilor evenimentului, exista insa si modele de buna practica din sistemul romanesc care ar putea fi foarte bine implementate in alte tari. Printre aspectele pozitive remarcate se numara cel referitor la „Scoala altfel”, atunci cand cursurile sunt inlocuite pe parcursul unei saptamani cu activitati extrascolare.
„In sistemul educational romanesc exista acea saptamana «Scoala altfel», adica o pata de culoare, de educatie nonformala, inclusa in programul scolar al tinerilor, ceea ce reprezinta o noutate pentru participanti, pentru cei care fac parte din sisteme de educatie din strainatate. Suntem singura tara unde se practica acest sistem. Acest lucru n-ar trebui schimbat, ci e un model de buna practica pe care il putem propaga si sa dam exemplu la randul nostru”, a declarat presedintele Asociatiei American International School of Transylvania Maramures, Minodora Barbul.
In cadrul „Saptamanii Educatiei Internationale” mai sunt prevazute pana vineri, 22 noiembrie, workshopuri de prezentare a unor sisteme educationale din Germania, Danemarca si Polonia.
Sursa: Camelia Tocaci