Vezi VIDEO
In anul scolar 2015–2016, o mare parte dintre elevii din Maramures vor avea la catedra suplinitori in loc de dascali titulari. Zilele acestea se desfasoara examenele pentru ocuparea locurilor libere din sistem, dar, indiferent de nota obtinuta, concurentii vor preda pentru ca nu exista o alta alternativa.
„Sa stiti ca sunt multi. Mi s-a parut ca sunt foarte multi tineri care au ramas pe dinafara. Cred ca putem discuta despre un complex de motive. Pana in prezent s-au inscris 75 de oameni, astazi, pana la ora 12 si cateva minute. Estimez ca maine pana la ora 4.00 cam 200-300 de persoane se vor inscrie la aceste concursuri care urmeaza sa se deruleze in 3, 4 si 5 septembrie”, a declarat Flaviu Vida, inspector pentru managementul resurselor umane, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures.
Viitorii dascali vor sustine doua feluri de examene, pentru suplinitori calificati sau pentru suplinitori necalificati. Diferenta intre cele doua categorii de profesori este simpla: cei calificati vor preda materia pentru care s-au pregatit, dar nu au ocupat un post titularizabil, iar cei necalificati de multe ori nu au nicio treaba cu materia pe care o vor preda elevilor in urmatorul an scolar. Cu toate acestea vor sustine examen si vor fi notati pentru cunostintele pe care le au.
„Se pastreaza aceeasi metodologie si acelasi tip de subiecte ca la Examenul National de Titularizare care s-a desfasurat in vara. Al doilea tip de concurs este pentru suplinitorii necalificati. Acestia vor da doua probe. Una in data de 3 si una in 4. Este vorba despre o proba scrisa de trei ore in loc de patru, care are subiecte de o complexitate ma gandesc mai redusa decat celelalte, care va avea un interviu in data de 4. Pana in acest moment cei mai multi, grosso modo, s-au inscris pe partea de invatamant primar si prescolar, acolo am vazut ca exista cele mai mari lacune probabil in sistem pana in acest moment”, a mai aratat Vida.
Pe langa suplinitori, in sistemul de invatamant maramuresean sunt si foarte multi pensionari care aleg plata cu ora ca sa-si rotunjeasca veniturile din pensie. Laudabil, dar acestia tin de multe ori ocupate posturile pe care ar putea avea acces tinerii absolventi. Nimeni nu stie insa cati dintre ei vor si preda in urmatorul an scolar.
„Este greu sa va spun, deoarece ieri a fost o sedinta in care au avut dreptul sa ia plata cu ora profesorii pensionari, si nu numai, si titularii si profesorii asociati. Cei mai multi am vazut ca sunt pe invatamantul prescolar, cu alte cuvinte educatoare. Au fost multe doamne educatoare care au primit din partea scolilor avize. Acolo nefiind vorba despre plata cu ora, ci despre o norma intreaga, cred ca acolo vom avea cei mai multi pensionari”, a explicat Vida.
Pana la finele lunii septembrie se mai fac si reglaje in sistem, respectiv mai apar posturi si catedre libere pentru ca sunt dascali care renunta sau se transfera sau pur si simplu aleg sa profeseze alta meserie decat cea pentru care au studiat. Sedinta publica de repartizare va avea loc pe data de 9 septembrie.
Sursa: Ana Pop