Vezi VIDEO
Ce inseamna sa fii reporter si cum se scrie o stire, de ce trebuie sa tinem cont cand ne facem un jurnal in care sa ne scriem gandurile si experientele, secretele scrierii unei poezii sau a jocurilor de cuvinte. Sunt lucrurile pe care peste 100 de elevi dihn ciclul primar din intreg judetul le invata in aceste zile in cadrul unei Tabere de Creatie Literara.
In Baia Mare, Scoala generala „Nichita Stanescu” este gazda taberei „Suflet in cuvant” organizata de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures. Pe rand, elevi participanti vor lua parte la fiecare din cele patru ateliere: de reportaj si jurnalism, sa scriem un jurnal, atelier de poezie si versuri si un atelier de lexic si vocabular. Dascalii urmaresc prin aceste exercitii sa ii familiarizeze pe elevi cu tainele scrisului si sa le dezvolte creativitatea artistica.
„Vrem sa dam posibilitatea copilasilor foarte creativi sa se afirme si sa stie ca au si ei un loc important in viata de elev, respectiv talentul literar ii poate face importanti. Manisfestarea este gratuita se stie ca sunt putine concursuri gratuite la nivel primar si vrem sa oferim copiilor sansa sa participe si la acest gen de activitati”, conform informatiilor oferite de Natalia Fornvald inspector pentru invatamantul primar.
Micutii invatacei au dovedit ca au talent de reporter chiar din prima zi. Echipa noastra le-a oferit microfonul si i-a lasat pe ei sa isi ia interviuri.
„Am venit in aceasta tabare deoarece consider ca ma poate ajuta si pe viitor si la mai multe concursuri si o sa fie frumos aici. Am mai scris un reportaj odata si stiu un pic despre ce este vorba dar o sa vad cum va fi aici in tabara”, a spus Traian Tus.
„Am venit pentru a invata tainele limbii romane. Si aceste lucruri ma pot ajuta in viata si la Olimpiada de limba romana”, a spus elevul Tataru Andrei, chestionat chiar de colegul sau Traian.
Oana a avut si ea curajul sa fie reporter pentru cateva minute si l-a chestionat pe colegul ei de banca, Cristian: „Eu am venit in aceasta tabara deoarece am considerat ca voi putea invata multe lucruri si ca sa imi imbogatesc vocabularul in primul rand,”a spus cel din urma.
Tabara se desfasoara pe durata a trei zile in Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus. In ultima zi, elevii vor participa la un concurs in care vor pune in practica ceea ce au invatat.
Sursa: Sonia Rajnita