Vezi VIDEO
Liceele din intreg judetul isi prezinta, incepand de astazi, 15 mai, oferta educationala pentru anul scolar 2015-2016, la targul organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, in mall-ul baimarean. In cadrul celei de a cinsprezecea editii a manifestarii, organizatorii au pus la punct si o serie de activitati de consiliere si orientare vocationala pentru elevii din anii terminali, atat din ciclul gimnazial, cat si din cel liceal.
Noutatile Targului Ofertelor Educationale din acest an se leaga, cu precadere, de invatamantul profesional. Astfel, tot mai multe colegii din Maramures si-au extins liniile de studiu, in functie de cerintele pietei muncii, toate acestea in stransa colaborare cu Agentia Judeteana a Fortei de Munca si cu agentii economici din Maramures.
“Este cea de a 15-a editie a unei actiuni deosebit de bune, pe care Inspectoratul Scolar o face in parteneriat cu administratia locala si cu partenerii educationali. In acest an, toate liceele din Baia Mare si universitatea au venit sa se prezinte in fata elevilor de clasa a opta si a XII-a cu oferta educationala pentru anul viitor scolar. Ca o noutate a acestei editii, dincolo de ceea ce gasim la fiecare stand de prezentare, o reprezinta cresterea numarului de clase din invatamantul profesional. In acest sens, avem un parteneriat valoros cu Prefectura, Primaria Baia Mare, cu AJOFM si Camera de Comert, pentru a identifica agentii economici care pot veni cu o oferta buna pe piata muncii, pentru absolventii nostri. Deschiderea spre invatamantul profesional ar fi, asadar, noutatea acestui an, iar in rest valorificam o traditie foarte buna”, a declarat inspectorul scolar general Ana Moldovan.
Prezent la deschiderea oficiala a evenimentului, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, a apreciat aceasta initiativa, considerand ca este de datoria scolii sa iasa in societate si sa isi prezinte valorile in fata oamenilor, intr-un loc neconvetional.
“Asa cum biserica este datoare sa iasa din lacasul de cult in societate, intr-o lume a multor provocari si a multor incercari si sa isi arate alternativa ei in societatea post-moderna, asa si scoala iese din institutie in societate, intr-un spatiu foarte popular si vizitat si ofera elevilor care trec din scoala gimnaziala in ciclul liceal tot ceea ce are mai bun”, a declarat PS Iustin Sigheteanul.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a vorbit despre problemele cu care se confrunta invatamantul romanesc, probleme legate in primul rand de lipsa finantarilor.
“Vreau sa va spun ca, atat la nivel de Baia Mare, Maramures, dar si la nivelul Romaniei, lucrurile stau prost cand vine vorba despre invatamant si educatie. S-au transferat foarte multe obligatii spre autoritatile locale, dar fara bani. Doar obligatii, fara sa ne asigure si o sursa de finantare. Intamplator, am transmis catre Ministerul Educatiei o solicitare prin care le solicitam sa ne spuna cum sprijina financiar dotarile pentru scolile din Baia Mare. Iar ei ne-au spus ca dupa 2018 intrevad ca vor putea sprijini si ei dotarile scolilor. Cred ca lucrurile nu stau bine. Cred ca ar trebui, dupa zeci si zeci de ministri care s-au tot perindat, sa revenim cu picioarele pe pamant si cred ca cea mai buna strategie la nivelul educatiei pot sa o faca profesorii si directorii de scoli, nu tot felul de oameni care vin in fruntea invatamantului romanesc si vor sa isi puna amprenta doar prin modificari ce bulverseaza invatamantul”, a declarat Catalin Chereches.
Primarul nu i-a uitat nici pe profesori, dar nici pe elevi, principalii actori ai unui sistem prost organizat si insuficient finantat.
“Pacat de profesorii si de invatatorii care vin de fiecare data, pe salarii mici, isi consuma energia si sanatatea, isi sacrifica familiile, pentru a compensa tot ceea ce inseamna lipsurile din invatamantul romanesc. E pacat pentru acesti copii sa aiba parte de un invatamant prost organizat. Ne tot chinuim sa zugravim scolile, dar nu despre aceasta este vorba. Este vorba despre dotari, despre modernizari. Cel mai important lucru intr-o scoala este toaleta, apoi trebuie sa vedem ce dotari exista si cum platim profesorii si invatatorii”, a adaugat Catalin Chereches.
Sursa: Tania Purcaru