Vezi VIDEO
Ministerul Educatiei a decis ca pana in 2020 programul “Fiecare copil in gradinita” sa fie extins la nivelul intregii tari. Lansat de Asociatia Ovidiu Romania in 2010, programul stimuleaza parintii sa-si duca zilnic copiii la gradinita, oferindu-le sprijin financiar. Pana acum, programul a fost implementat in 43 de comunitati din 11 judete, printre care si Maramuresul, si sustine circa 2.400 de copii.
In cadrul acestui program copiii din cadrul familiilor cu venituri foarte mici si care traiesc in conditii precare, dar si cei ai caror parinti au un nivel scazut al educatiei pot primi tichete sociale in valoare de 50 lei pe luna, daca frecventeaza gradinita.
“Programul este unul dintre cele mai generoase programe pentru prescolari. Prin aceasta fundatie, copii primesc sansa de a fi sustinuti, in asa fel incat sa poata frecventa, fara probleme, gradinita. Familiile sunt ajutate pentru a le putea cumpara celor mici rechizite, hainute, pantofi, practic un echipament minim pentru prescolari, cu conditia ca ei, in fiecare zi, sa fie prezenti la gradinita”, a declarat Mariana Fertigan, inspector scolar pentru educatia timpurie.
In primii cinci ani de implementare, programul “Fiecare copil in gradinita” si-a demonstrat succesul prin cresterea numarului copiilor dezavantajati cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani inscrisi la gradinita si a frecventei lor zilnice. Membrii grupurilor tinta sunt extrem de deschisi catre acest tip de programe si chiar fac sacrificii pentru ca cei mici sa mearga zilnic sa invete carte.
“Am vazut intr-o gradinita unde copiii erau insotiti de surioarele sau fratiorii mai mari, care stateau zilnic, cu ei. Am intrebat-o pe una dintre surioarele mai mari, eleva de scoala de ce face acest sacrificiu. Mi-a spus ca doreste ca si fratele ei sa invete sa scrie si sa citeasca, pentru ca ei nu stiu nici sa calculeze bine restul atunci cand cumpara ceva. Deci vorbim de o alfabetizare la nivel social”, a explicat Mariana Fertigan.
In Romania, in acest moment, doar o treime dintre copiii intre 3 si 5 ani aflati in situatii de risc beneficiaza de educatie timpurie. Specialistii spun ca cei care nu frecventeaza gradinita regulat si ai caror parinti nu le pot oferi educatia potrivita risca sa inceapa scoala tarziu si nepregatiti si sa nu recupereze niciodată decalajul dintre ei si ceilalti elevi.
Sursa: Tania Purcaru