Având în vedere faptul că educaţia rutieră reprezintă un domeniu prioritar pentru atingerea obiectivului de reducere a riscului de victimizare în rândul participanților la traficul rutier, efectivele de poliţie rutieră din județul Maramureș efectuează activităţi în acest sens prin organizarea și desfășurarea de acţiuni tematice, vizând atât disciplinarea pietonilor şi conducătorilor de biciclete sau trotinete, cât şi educarea conducătorilor auto pentru a adopta o conduită preventivă în trafic.
Astfel, pentru îndeplinirea obiectivului anterior menționat, dar şi pentru prevenirea victimizării copiilor prin accidentele de circulație, este necesară conștientizarea de către aceștia a riscurilor la care se expun prin nerespectarea sau necunoașterea normelor rutiere.
În acest sens, în cursul zilei de 9 aprilie, efective din cadrul Biroului Rutier Sighetu Marmaţiei, dar și cei din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități preventiv-educative pentru prevenirea victimizării tinerilor prin accidentele de circulație la Liceul Tehnologic Marmația din Sighetu Marmației și la Grădinița din Asuaju de Sus.
Astfel, școlarilor le-au fost prelucrate normele rutiere privitoare la deplasarea pe drumurile publice şi traversarea pe trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate corespunzător. De asemenea, prin temele abordate de polițiști, tinerii și-au însușit cunoștințe necesare pentru a face distincția între fapte de natură penală și contravențională la regimul circulației rutiere.
Totodată, fiind la un pas de a deveni șoferi, tinerii au fost constientizați cu privire la riscurile la care se expun prin consumul de băuturi alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Polițiștii și-au îndreptat atenția și asupra preșcolarilor din Asuaju de Sus, unde 60 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, au manifestat interes în întreaga activitate, aceasta desfăşurându-se într-o manieră atractivă.
Prin intermediul unor lecții interactive și demonstrative, polițiștii au contribuit la formarea unor obiceiuri corecte și sigure pe drumurile publice, reducând astfel riscul de accidente.
Preşcolarii au aflat informații esențiale despre reguli de circulație, a locului pe care îl pot ocupa în autoturism, dar şi despre importanța purtării centurii de siguranță.
De asemenea, preşcolarii au fost angrenaţi în simulări de traversare corectă a străzii, unde de mână cu un poliţist, copiii şi-au însuşit deprinderi practice de a se asigura şi de a traversa în siguranţă.
Pe lângă satisfacţia de a informa şi preveni, poliţiştii au beneficiat de zâmbete sincere şi îmbrăţişări calde din partea celor mici.
Educaţia şi învăţarea nu se încheie niciodată! Indiferent de vârstă, noi continuăm să prevenim! Scopul acestor activități este promovarea siguranței rutiere în rândul tinerilor, dar şi conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație.