Vezi VIDEO
O campanie de informare a romilor cu privire la riscurile contactarii tuberculozei s-a desfasurat astazi, 29 noiembrie, la Cuprom. Medici, asistenti medicali, reprezentanti ai institutiilor implicate in campanie, dar si mediatori sanitari s-au deplasat la domiciliul persoanelor care prezinta un risc ridicat de infectare cu tuberculoza, pentru a le informa cu privire la riscurile la care se expun, dar si pentru a le spune ce trebuie sa faca in situatia in care prezinta primele simptome ale bolii.
Informarea cetatenilor de etnie roma s-a desfasurat intr-una dintre incaperile de la Cuprom. Romii prezenti la intalnire au primit sfaturi din partea medicilor despre cum pot sa previna imbolnavirea de tuberculoza, dar si cui trebuie sa se adreseze in situatia in care sunt suspecti de infectie cu aceasta boala.
„Este o campanie de educatie sanitara in domeniul prevenirii TBC a cetatenilor romani, apartinand minoritatii romilor, care locuiesc in cladirile Cuprom din municipiul Baia Mare. Scopul este acela de a constientiza si responsabiliza comunitatea, in vederea administrarii corecte a tratamentului TBC, prezentarea la controlul periodic. Noi am avut informatii ca in aceste cladiri sunt persoane care sufera de TBC si nu se prezinta la control sau fug din spital”, a spus inspectorul pentru problemele romilor in cadrul Prefecturii Maramures, Cristina Moldovan.
Romii au fost informati cu privire la faptul ca atat consultatiile, cat si analizele pentru bolnavii de tuberculoza sunt gratuite. Mai mult decat atat, pentru a le putea face, pacientii nu sunt obligati sa aiba asigurare de sanatate sau acte de identitate.
„Sa transmiteti tuturor ca pe noi, pentru tuberculoza, nu ne intereseaza nici daca aveti sau nu buletin, pe noi ne intereseaza unde stati, ca sa stim unde va gasim si sa va aducem tratamentul. In general, noi nu spunem oamenilor despre bolile pacientilor, dar despre tuberculoza, care e o boala contagioasa sau «lipicioasa», cum stiti dumneavoastra, care se ia prin vorbit, prin stranut, de la un om la celalalt, este foarte important ca si dumneavoastra sa cunoasteti daca in comunitate aveti o persoana bolnava”, le-a explicat medicul pneumolog Madalina Dragos.
Daca unii romi s-au aratat reticenti la sfaturile medicilor, spunand ca ei nu au astfel de probleme de sanatate, altii s-au dovedit a fi mai deschisi si le-au promis medicilor ca le vor respecta indicatiile.
„Sfatul medicului este foarte bun, trebuie intr-adevar sa mergem sa facem raze, analize, ca noi tiganii mergem mai rar la spital si daca tusim. E un sfat bun, stiu romii nostri ca razele si analizele sunt gratuite si promitem ca o sa mearga la raze si la analize, daca tusesc, asa cum a spus doamna doctor”, a aratat unul dintre romi, Alexandru.
Campania de educatie sanitara a fost organizata de Institutia Prefectului Judetului Maramures, in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica Maramures, Primaria Municipiului Baia Mare si Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda