Comisia impotriva rasismului a Consiliului Europei arata ca din cauza crizei economice a crescut numarul violentelor rasiste in cele 47 de state membre ale Consiliului, o teza contestata de specialisti. Comisia impotriva rasismului a Consiliului Europei publica in fiecare an un studiu privind tendintele de discriminare rasiala si evolutia violentelor xenofobe in cele 47 de tari membre ale Consiliului Europei.
In acest an, membrii Comisiei au constatat o crestere generala a numarului atitudinilor xenofobe si intolerante, pe langa atacurile verbale violente si incidentele violente.
Potrivit raportului, criza a dus la „amplificarea perceptiei ca fluxurile de populatie migratoare au un impact negativ asupra tarii unde se stabilesc”. Mai multe aspecte sunt subliniate in raport, cum ar fi rasismul impotriva populatiei de culoare, impotriva romilor, perceptia negativa legata de musulmani, antisemitismul.
Alt fenomen se refera la „duritatea dezbaterilor despre imigrare„, care trimite semnale grupurilor de extrema dreapta. Membrii comisiei spun ca este greu sa faci o legatura directa intre criza economica si rasism: fenomenele descrise in raport fiind numite „efecte indirecte”.
Sociologul Vincent Tiberj, cercetator la Centru de Studii Europene, specialist in fenomenele imigrarii si reintegrarii persoanelor, are rezerve cu privire la concluziile raportului. „Ideea ca intr-o perioada mai dificila din punct de vedere economic oamenii au atitudini rasiste nu este neaparat adevarata: rasismul nu variaza in functie de rata somajului”, spune cercetatorul.
„Discursurile generaliste au ajuns la o comunitate foarte diferita in realitate. Noi nu avem o abordare calma a problematicii imigarii. Discursul dominant este diferit de realitate, de incidentele din viata cotidiana a indivizilor”, a adaugat Tiberj.
Sursa: Mediafax