Resveratrolul, o substanta din compozitia vinului rosu, intalnita si in ciocolata neagra, si cunoscuta pentru proprietatile sale anti-imbatranire, are si efecte benefice pentru memorie, conform unui nou studiu, informeaza LiveScience.
Intr-un studiu realizat pe adulti supraponderali, cei care au primit suplimente alimentare de resveratrol timp de 6 luni au demonstrat o mai buna memorie de scurta durata decat subiectii care au primit un placebo. De asemenea, subiectii care au primit suplimente cu aceasta substanta au manifestat mai multe conexiuni sinaptice in regiunile cerebrale cu rol in memorie si au inregistrat si o capacitate metabolica crescuta de a descompune zaharurile.
Acest studiu, prezentat pe larg in ultimul numar al revistei Journal of Neuroscience, este primul care demonstreaza existenta unei legaturi intre acest compus din vinul rosu si cognitie la adultii supraponderali, conform lui Veronica Witte, neurolog la Charité – Universitätsmedizin din Berlin.
„Din punct de vedere clinic, descoperirea noastra indica faptul ca un supliment regulat de resveratrol oferit persoanelor in varsta poate proteja functiile cognitive, o ipoteza ce trebuie acum verificata si in niste studii clinice la scara mare”, a declarat Witte pentru Live Science.
In afara de vinul rosu si de ciocolata neagra, printre sursele naturale de resveratrol se mai numara strugurii rosii, alunele si coacazele. Medicii sunt de parere ca acest compus reproduce efectele unei diete hipocalorice asupra organismului.
In noul studiu, Witte si colegii ei au testat 46 de voluntari supraponderali dar sanatosi. Exista o serie de studii care indica faptul ca resveratrolul are efecte mai pronuntate in cazul persoanelor supraponderale. Jumatate dintre subiecti au primit cate un supliment zilnic de 200 miligrame de resveratrol timp de 6 luni, iar cealalta jumatate a primit un placebo. Nici cercetatorii si nici subiectii nu au stiut cine primeste produsul placebo, pentru o mai mare acuratete a rezultatelor.
Inainte de inceperea experimentului, dar si dupa cele 6 luni, participantii au fost supusi unor teste de memorie, li s-au prelevat mostre de sange si au facut examene fRMN (rezonanta magnetica functionala).
Rezultatul a fost ca acei subiecti care au primit suplimentul au inregistrat rezultate mai bune la testul de memorie, amintindu-si mai multe cuvinte de pe o lista cu 30 de cuvinte pe care au vazut-o in prealabil, cu 30 de minute mai devreme. Examenul fRMN a identificat, de asemenea, o crestere a proceselor sinaptice in hipocampus, iar analiza de sange a indicat un nivel mai scazut al zaharurilor in organism. Aceste rezultate sugereaza si ca exista o legatura intre metabolismul zaharurilor si memorie.
Sursa: Agerpres