Eclipsa de Soare care va fi vizibila vineri in Europa va afecta reteaua de transmitere a energiei electrice, oprind timp de cateva minute, in cvasitotalitate, productia de energie electrica din energie solara prin intermediul panourilor fotovolatice, obligandu-i pe administratorii retelelor electrice sa ia o serie de masuri inedite, conform unui material publicat marti de AFP.
Daca dimineata zilei de 20 martie este una insorita, productia europeana de energie energie electrica din energia solara ar putea scadea cu 34.000 de megawati, adica echivalentul a 80 de unitati de productie la nivel mondial.
„Riscurile producerii unui incident nu pot fi complet excluse”, a prevenit recent grupul european al administratorilor de retele electrice si de gaz, Entso-e. Parcul european de panouri solare este in prezent de 100 de ori mai extins decat era la precedenta eclipsa totala de Soare, produsa in 1999.
Caderea brusca a productiei de energie electrica din energie solara in contextul eclipsei ar putea reprezenta o problema in contextul in care securitatea retelelor electrice se bazeaza pe echilibrul permanent dintre productia si consumul de electricitate, conform lui Jean-Paul Roubin, directorul Centrului National francez de Exploatare a Sistemului Electric. El a precizat ca scaderea productiei de energie electrica va fi foarte rapida si de „patru pana la sase ori mai mare” decat scaderile de productie inregistrate in mod normal atunci cand Soarele apune.
Germania, tara care dispune de un parc fotovoltaic cu capacitatea de 40.000 MW si unde energia electrica de origine solara a reprezentat 18% din consumul total de energie in anul 2014, va fi tara cea mai afectata de aceasta eclipsa.
Daca cerul va fi senin la ora 09:30 (08:30 GMT) se poate inregistra o scadere de 75% a capacitatii de productie in prima faza a eclipsei care va strabate Europa din Portugalia spre Finlanda intre orele 09:00 si 12:00.
In afara de Germania, Italia (20.000 MW) si in mai mica masura Spania (6.700 MW) si Franta (5.300 MW) dispun de importante parcuri fotovoltaice.
Pentru a micsora efectele eclipsei administratorii europeni ai retelelor electrice au pus la punct o procedura speciala pentru a evita intreruperea alimentarii cu energie electrica in unele zone. Ei au crescut rezerva cotidiana de productie, ce este folosita de obicei pentru ajustari punctuale ale fluxului de energie aflat in retele. In Franta, spre exemplu, aceasta rezerva va creste de la 1.000 de MW la 1.700 de MW. De asemenea, tot in Franta a fost luata si masura pregatirii de mijloace suplimentare de productie in cazul in care va fi necesar — cum ar fi hidrocentralele care au avantajul ca pot fi pornite relativ rapid. In cazul Germaniei povara va cadea pe termocentrale.
Lista capacitatilor de productie suplimentara va fi impartita intre toti administratorii de retele electrice din cadrul Entso-e.
Sursa: Agerpres